Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 18/10/2021 ενημέρωση του ΔΣ της ΕΛΜΕ από τον πρόεδρό της Στέφανο Μιχάλη για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Συνέλευση Προέδρων. Στο ΔΣ παραβρέθηκαν πέρα από τα μέλη του και δύο συναδέλφισσες και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Οι συναδέλφισσες μετέφεραν στον πρόεδρο το κλίμα αγανάκτησης που υπάρχει στα σχολεία τους για την απόφασή του να αλλάξει, σύμφωνα με το κομματικό του συμφέρον, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 14ης Οκτωβρίου 2021. Την ίδια αγανάκτηση μετέφερε και η εκπρόσωπος της παράταξής  μας, της ΕΑΠ εκπαιδευτικών ν. Ιωαννίνων στο ΔΣ και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, απαιτώντας από τον πρόεδρο να εξηγήσει γιατί ψήφισε να σταματήσει η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ, ή αλλιώς γιατί δεν ψήφισε την επαναπροκήρυξή της, παρά την απόφαση της ΓΣ που προέβλεπε συνέχισή της.

Εκεί λοιπόν ήρθε η μεγάλη αποκάλυψη: σχεδόν κανένα μέλος του ΔΣ -μοναδική εξαίρεση ο ένας από τους δύο εκπροσώπους των ΣΥΝΕΚ- δεν άκουσε να λέγεται στη ΓΣ η λέξη επαναπροκήρυξη! Την ίδια σιγουριά εξέφρασε και μέλος του ΔΣ (από τη ΔΑΚΕ) που δεν ήταν καν στη ΓΣ! Όσοι όμως ήσαστε παρόντες και παρούσες εκεί το ακούσατε να λέγεται σε όλους τους τόνους! Προτάθηκε λοιπόν από εμάς η απεργία αποχή να συνεχισθεί με όποιον τρόπο είναι εφικτό (συνέχιση της ίδιας με ανυπακοή-επαναπροκήρυξη νέας –ή ό,τι άλλο απαιτούνταν) αλλά ΣΥΝΕΧΙΣΗ. Ο πρόεδρος λοιπόν έχοντας γραμμένο στο χαρτί του ΣΥΝΕΧΙΣΗ θεώρησε σκόπιμο να δώσει τη δική του ερμηνεία σε αυτή τη λέξη και να καταψηφίσει τη συνέχιση της απεργίας μέσω της επαναπροκήρυξης –ερμηνεία που, όλως τυχαίως, έδωσαν και άλλοι 6 ΔΑΚΙΤΕΣ πρόεδροι ΕΛΜΕ , ακριβώς όσοι χρειάζονταν για να μην περάσει η επιθυμία των συναδέλφων αλλά της υπουργού!

Ζητήθηκε από μέρους μας να γίνει ΓΣ στην οποία ο πρόεδρος να απολογηθεί για τη στάση του. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό με το επιχείρημα ότι η ΓΣ δεν έχει μαζικότητα…

Το αποκορύφωμα όμως ήταν η απάντηση του προέδρου στο ερώτημα του συναδέλφου «τι κάνω αν ο/η δντης/ντρια καλέσει συνεδρίαση για την αξιολόγηση». Με θράσος λοιπόν απάντησε «μεγάλο παιδί ξέρεις μόνο σου τι να κάνεις, δε χρειάζεσαι τις δικές μου συμβουλές». Όταν αυτή είναι η απάντηση του προέδρου ενός σωματείου είναι φανερό ότι αυτός δεν μπορεί να εκφράζει τη θέληση του κλάδου και ότι όλο αυτό έγινε για να αναγκασθούμε να πάρουμε τελικά μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης -μια διαδικασία που όπως έχει χιλιοειπωθεί αποτελεί ταφόπλακα για το δημόσιο σχολείο.


Ἑχοντας υπόψη της όλα όσα έγιναν, η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων θα καταθέσει αύριο 19/10/2021 στο ΔΣ της ΕΛΜΕ πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της, ζητώντας την αντικατάστασή του στο προεδρείο.

 

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων