Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Αυθαιρεσίες και έπαρση της εξουσίας

 Έξι μήνες μετά την πλήρη αποτυχία του να επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και οι εκφραστές του σε τοπικό επίπεδο -ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου- συνεχίζουν να αυθαιρετούν και να δείχνουν ξεκάθαρα πόσο αδιαφορούν για την εκφρασμένη γνώμη του συνόλου, σχεδόν, των εκπαιδευτικών.

Έτσι, μετά την αυταρχική άρνηση της διοίκησης να δεχθεί την απόσυρση των ψηφοδελτίων όλων των παρατάξεων και την ανακήρυξη υποψηφίων με το ζόρι - πρωτότυπη ομολογουμένως διαδικασία- μετά την πολυήμερη καθυστέρηση  στην  έκδοση των ψευδοαποτελεσμάτων (2 μήνες για να μετρήσουν ηλεκτρονικά 90 ψήφους) το υπουργείο ευελπιστεί πιθανότατα ότι οι νεοεκλεγμένοι θα προτιμήσουν να ταυτιστούν με τις θέσεις του Υπουργείου και όχι με αυτές των συναδέλφων. Οι συνάδελφοι, όμως, σεβόμενοι προφανώς τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του κλάδου παραιτήθηκαν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ανά την Ελλάδα, στελεχών της ΔΑΚΕ.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ακούσει, για μια φορά έστω, τη φωνή του εκπαιδευτικού κόσμου και να παρατείνει τη θητεία των ΥΣ μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τις πραγματικές δια ζώσης εκλογές, όπως έγινε σε όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, και αφού λειτούργησε για 3 μήνες  τα συμβούλια  με 3 αντί για 5 μέλη προχώρησε πριν περίπου 2 μήνες στην αντικατάσταση των θέσεων των αιρετών με δ/ντες/,δ/ντριες  σχολείων -ενέργεια που μόνο η χούντα είχε ξανατολμήσει! Μετά από την παρέμβαση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και αυτά τα μέλη του ΠΥΣΔΕ παραιτήθηκαν.

Ο αυταρχισμός όμως της διοίκησης δεν έχει τέλος: οι παραιτήσεις τους δε γίνονται δεκτές από τον περιφερειακό διευθυντή Ηπείρου!

Ως Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων αναρωτιόμαστε με ποιο δικαίωμα, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και γνωμοδοτικό σημείωμα των δικηγόρων της ΟΛΜΕ για το σύννομο των παραιτήσεων, ο περιφερειακός διευθυντής  προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια. Αυτός είναι ο σεβασμός στην γνώμη και τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών αλλά και στους νόμους που η ίδια η διοίκηση  έχει ψηφίσει; Κι αν μας αναγκάζουν να είμαστε με το ζόρι υποψήφιοι σε εκλογές, με το ζόρι μέλη του ΠΥΣΔΕ, τι άλλο θα προσπαθήσουν να μας επιβάλλουν; Ποιος συνάδελφος/ισσα μπορεί να τους εμπιστευτεί σε οτιδήποτε όταν αυθαιρετούν ασύστολα κάθε φορά που οι εκπαιδευτικοί  διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές; Για ποια «μη-τιμωρητική» αξιολόγηση μιλάνε αυτοί που επιχειρούν να επιβάλλουν τα πάντα με τη βία;

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, ο αυταρχισμός αυτός της διοίκησης είναι μια γεύση για το τι θα αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που τολμάμε να υπερασπίσουμε τα κατακτημένα δικαιώματά μας και το δημόσιο σχολείο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με την πολύπλευρη κυβερνητική επίθεση -αξιολόγηση, κατάργηση οχταώρου, περιορισμός δικαιώματος απεργίας, ιδιωτικοποίηση  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.α- καλούμε:

·         Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων να συγκαλέσει άμεσα ΓΣ η οποία και θα καθορίσει τη στάση μας απέναντι στη διαρκή κυβερνητική επίθεση.

·         Όλους και όλες σας σε συσπείρωση στο σωματείο και αγώνα για να επιβληθούν σε αυτό αγωνιστικές δράσεις.