Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ!

 H Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση χαιρετίζει τους διαδηλωτές και διαδηλώτριες, που -με όποιον τρόπο και να κατάφεραν σήμερα να βρεθούν στο δρόμο- τσαλάκωσαν μια κυβέρνηση που θεωρούσε ότι μπορεί να «αποφασίζει και να διατάζει». Εκείνοι που μέχρι προχθές διαβεβαίωναν ότι «δεν θα κουνηθεί ούτε μύγα», παρουσιάστηκαν το βράδυ σαν βρεγμένες γάτες στα κανάλια προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο. Η συστηματική -με πολλά μέσα- προσπάθεια των κυβερνητικών να μας πείσουν ότι η αναστολή άρθρων του Συντάγματος έγινε με στόχο την υγειονομική πρόληψη δεν έπεισε παρά μόνο τον σκληρό πυρήνα των οπαδών τους, και συντρίφτηκε μπροστά στη στάση των διαδηλωτών, αλλά και των εικόνων των κρατικών ροπαλοφόρων, που τόσο επιδεικτικά έγραφαν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας στα παλιά τους τα παπούτσια (βέβαια, η αστυνομία στη χώρα μας δεν έχει ποτέ παλιά παπούτσια∙ μόνο τα νοσοκομεία και τα σχολικά κτήρια είναι παλιά) και έθεταν ΚΑΙ με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τους ανθρώπους γύρω τους. 47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα αφεντικά μαθαίνουν και πάλι ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι πιο δυνατός από τον αποφασισμένο και οργανωμένο λαό.

Ζήσαμε σήμερα, ημέρα μνήμης και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ένα πραγματικό όργιο αστυνομικής βίας σε όλη την Ελλάδα (φυσικά, και στην πόλη μας). Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια αναπαράσταση της καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης, έβγαλε στους δρόμους της Αθήνας τις αύρες για να αντιμετωπίσει τον μεγάλο της εχθρό, τους διαδηλωτές, ενώ έφτασε στο σημείο να συλλαμβάνει αγωνιστές, μαζί με όλη τους την οικογένεια, στην αυλή του σπιτιού τους μετά το τέλος της πορείας.

Η πόλη μας έζησε σκηνές που είχε χρόνια να ζήσει. Ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ έπεσε πάνω σε μικρή ομάδα φοιτητών/ριών, που κατέβαινε από τη φοιτητική εστία της Δομπόλη, πετώντας ανάμεσά τους οβίδες κρότου - λάμψης και ξυλοφορτώνοντας τους σε σημείο που κάποιοι από αυτούς νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και τον αυχένα. Ανάλογη ήταν η στάση τους και απέναντι στην αντιπροσωπεία του σωματείου οικοδόμων, που επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο (τέτοιο έγκλημα!). Με τέτοιες ενέργειες και αποκλείοντας ασφυκτικά τις οδούς γύρω από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, κατάφεραν  να κόψουν στα δύο τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, και που τηρούσε πάντα όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να πάρει μέρος στην προγραμματισμένη πορεία. Το μένος τους έγινε πραγματικά μεγάλο όταν πληροφορήθηκαν ότι μια άλλη συγκέντρωση αγωνιστών πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία και είχε ήδη ξεκινήσει πορεία. Η απαγόρευση είχε σπάσει στην πράξη σε διάφορα σημεία της πόλης! Περνώντας μέσα από το σώμα των διαδηλωτών ψηλά στη Δωδώνης με όση ταχύτητα μπόρεσαν να αναπτύξουν (μια καθαρά εγκληματική ενέργεια) κυνήγησαν αυτή τη δεύτερη συγκέντρωση, της όρμησαν, και άρχισαν τη ρίψη δακρυγόνων, τον ξυλοδαρμό, και το ανελέητο κυνηγητό μέχρι και την άλλη άκρη της πόλης. Την ίδια στιγμή, μια τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιούνταν στην περιοχή της Σουλίου, που δέχτηκε κι αυτή την περιποίηση των ΜΑΤ. Το τέλος της ημέρας βρήκε πολλούς αγωνιστές/ριες, αλλά και πολίτες που απλά κυκλοφορούσαν στο δρόμο, να έχουν προσαχθεί στην ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν «προληπτικά» την ώρα που έβγαιναν από το σπίτι τους (το καρτέρι περιλαμβάνεται στη δημοκρατική εκπαίδευση των ροπαλοφόρων μας μαζί με την επίθεση σε πεζούς με τις μηχανές;).

Συνάδελφοι/ισσες, η κυβέρνηση με πρόφαση την πανδημία χρησιμοποιεί χουντικές μεθόδους (Καμία έκπληξη, βέβαια∙ άλλωστε, αρκετά κορυφαία στελέχη της υπήρξαν δηλωμένοι οπαδοί της Χούντας) και καταστολή χωρίς όριο, από τη μια για να τσακίσει κάθε αντίσταση και να περάσει όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια και από την άλλη για να κρύψει τις εγκληματικές επιλογές της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ξέρει πολύ καλά ότι απέναντι στον αριθμό των συνανθρώπων μας που χάνονται κάθε μέρα, στους ανθρώπους που στερούνται υγειονομικής περίθαλψης, στη δίκαιη οργή και αγανάκτηση για την κρατική πολιτική που αφήνει τους πολίτες του χωρίς ΜΕΘ και γιατρούς και καθηλώνει τα παιδιά στην αντικοινωνική αποχαύνωση της λεγόμενης «τηλεκπαίδευσης», ενώ οι ημέτεροι συνεχίζουν το πάρτυ, το αφήγημα της ατομικής ευθύνης συντρίβεται.

Όσο όμως και αν επένδυσε στο φόβο, όση καταστολή κι αν χρησιμοποίησε σήμερα αυτό που πραγματικά αποδείχθηκε είναι ο φόβος της ίδιας της κυβέρνησης αλλά  και η διάθεση για αντίσταση ενός  σημαντικού κομμάτι της νεολαίας και του λαού !

Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων καλεί όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να δώσουν συνέχεια στη σημερινή μάχη με τη συμμετοχή τους στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου! Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν ακόμη επίκαιρα και ανεκπλήρωτα!

 

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές πληροφορούμαστε ότι δεκάδες από τις προσαγωγές διαδηλωτών έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις και ορίζονται δικάσιμοι.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ

 

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων

17-11-2020