Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Πίσω από το φιάσκο, το έγκλημα!

Δεύτερη μεγάλη επιτυχία για το Υπουργείο Παιδείας σημειώθηκε σήμερα, 9/11/2020! Έτσι, μετά τη μαζική προχθεσινή συμμετοχή των εκπαιδευτικών (περίπου 13.500 σε σύνολο 166.000) στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, που με αυταρχικό τρόπο επεχείρησε να επιβάλει η κα Κεραμέως, με το ίδιο μεγάλο ποσοστό συμμετοχής (ίσως και μεγαλύτερο…) ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η τηλεκπαίδευση στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αναλυτικότερα, αφού το υπουργείο ανάγκασε γονείς και εκπαιδευτικούς να τρέξουν πανικόβλητοι να εξασφαλίσουν χρήματα προκειμένου να αγοράσουν φορητούς υπολογιστές, έξυπνα κινητά και συνολικότερα τον απαιτούμενο εξοπλισμό, αφού τους επέβαλε, σχεδόν, να υπογράψουν συμβόλαια με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (η παρηγοριά με τα δωρεάν δεδομένα και το σταθερό τηλέφωνο δεν πείθει πια ούτε και τους πιο καλόπιστους), αφού προκάλεσε απίστευτο άγχος και απογοήτευση σε όλους εκείνους που για οικονομικούς, κυρίως, λόγους δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν, έρχεται σήμερα να αποδείξει ότι ποτέ δε νοιάστηκε όχι μόνο για τους όρους της παιδαγωγικής πράξης (έτσι κι αλλιώς αυτή δε θα μπορούσε να υπάρχει μέσα από τα τηλεμαθήματα), αλλά ούτε καν για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή της. 
Από το πρωί λοιπόν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές (πιθανά και αρκετοί κηδεμόνες μαζί τους) και δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν να συνδεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κάνουν μάθημα. Έχοντας ήδη ακούσει στα ΜΜΕ τη γενική γραμματέα του υπουργείου να δηλώνει ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια και ότι της τηλεφωνούν από τα σχολεία για να τη διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (ακόμη και να καλέσουν και την ίδια στην τηλεδιάσκεψη!), αναρωτιόνταν πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι να μην μπορούν  ούτε καν να εισέλθουν στην πλατφόρμα. Τα τηλέφωνα των σχολείων πήραν φωτιά: γονείς σε απόγνωση ζητούσαν βοήθεια και κάποιοι απαιτούσαν εξηγήσεις. Ανήσυχοι οι μαθητές/ριες έστελναν μηνύματα ο ένας στον άλλο για να δουν τι δεν κάνουν καλά. Μέχρι που κάποια στιγμή εμφανίστηκε στο ΠΣΔ το μήνυμα που ενημέρωνε για τη γενική αδυναμία πρόσβασης. Η υπουργός και η υφυπουργός με τις δηλώσεις τους έσπευσαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να τις φορτώσουν στην ιδιωτική εταιρεία Cisco, η οποία ωστόσο στη σελίδα της δεν επιβεβαίωσε κανένα πρόβλημα για τα data center που εξυπηρετούν την Ελλάδα· πολλοί συνάδελφοι άλλωστε αναφέρουν ότι οι προσωπικοί τους λογαριασμοί στη συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργούσαν κανονικά.
Η κατάσταση που μόλις περιγράψαμε επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη δημόσια εκπαίδευση και την πλήρη έλλειψη προετοιμασίας και γεννά παράλληλα πολλά ερωτηματικά. Τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο παιδείας 8 μήνες τώρα προκειμένου να προετοιμάσει τα σχολεία γι’αυτό που η ίδια, και όχι η εκπαιδευτική κοινότητα, έχει επιλέξει ως λύση, την τηλεκπαίδευση; Πόσο έχει αναβαθμιστεί το ΠΣΔ για να αντέξει την ταυτόχρονη είσοδο όλων των εμπλεκόμενων; Πού είναι οι υπολογιστές που θα δίνονταν στους μαθητές, τουλάχιστον τους οικονομικά ασθενέστερους; Πού είναι η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών; Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει και μπορεί να χρησιμοποιήσει ανάλογα η ιδιωτική εταιρεία Cisco;
Κι αν η ευθύνη για το σημερινό χάλι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ανήκει στην cisco  τι είδους σύμβαση έχει υπογράψει το υπουργείο με την εταιρεία αυτή, με τι κόστος και με τι ανταλλάγματα; Γιατί δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τώρα;
Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την αποκαλούμενη «τηλεκπαίδευση» (που ακόμη και με την αντιμετώπιση κάποιων από τα προαναφερόμενα προβλήματα, πάλι δεν είναι εκπαίδευση) και δεν επέλεξε τη λύση των μικρών τμημάτων, του ανοίγματος των υπαρκτών αναξιοποίητων αιθουσών, της εφαρμογής σοβαρών μέτρων προστασίας, της ρύθμισης των απουσιών, των δωρεάν τεστ για παιδιά και εκπαιδευτικούς, λύσεις που απαιτούσε από την αρχή σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, αιτήματα για τα οποία λοιδορήθηκαν οι εκπαιδευτικοί και δεκαεπτάχρονα παιδιά οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της ασφάλειας και αντιμετώπισαν την επίθεση του παρακρατικού μηχανισμού και των παπαγάλων των ΜΜΕ;
Είναι μόνο το κόστος ή πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή; Όποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται μόνο για χρήματα, τα οποία κατά το αφήγημα κυβέρνησης και των ΜΜΕ δεν υπάρχουν, ας εξετάσουν λιγάκι τα στοιχεία: Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε μάσκες και δόθηκαν στα κανάλια για να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα(!) επαρκούσαν για την πρόσληψη 6.000 περίπου αναπληρωτών. Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για να αγοραστούν τα ιπτάμενα σιδερικά του πολέμου θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν νοσοκομεία, πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και σχολεία.




Για μας, την Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων, η επιλογή της κυβέρνησης είναι κυρίως πολιτική, καθώς επιλέγει να δώσει τα όποια χρήματα υπάρχουν στις ιδιωτικές εταιρείες (πχ μάσκες και τηλεκπαίδευση) παρά να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, προτιμά να διώξει όσο περισσότερους μαθητές μπορεί από τη δευτεροβάθμια και να τους στείλει στη μεταγυμνασιακή  κατάρτιση, προτιμά να αφήσει γενιές αμόρφωτες  που θα μετατραπούν εύκολα σε δούλους υπάκουους στην εργοδοσία και την κάθε φορά πολιτική εξουσία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο  ότι σε αυτή τη συγκυρία, στην οποία η ίδια διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι έχουμε πόλεμο, δεν επιλέγει να ρίξει χρήματα στην υγεία για να να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά τα χαρίζει στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς της φίλους, προχωρά σε γιγάντωση της αστυνομίας, και διαλύει ό,τι απομένει από τη δημόσια εκπαίδευση (η επιμονή τους στο ταξικό κόσκινο της «τράπεζας θεμάτων» ακόμη και για τους μαθητές των Ειδικών σχολείων είναι χαρακτηριστική).
Μετά λοιπόν και το σημερινό φιάσκο η ΕΑΠ καλεί τον κόσμο της εκπαίδευσης μαζικά και αγωνιστικά να συσπειρωθεί στις ΕΛΜΕ και να απαιτήσει:
*  ανοιχτά και ασφαλή σχολεία
*  με 15 – το μέγιστο – παιδιά στην τάξη!
*  καθολικά δωρεάν τεστ!
*  μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών!
*  Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας
*  Την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ
 
 
Ιωάννινα, 9 Νοέμβρη 2020
Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων