Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ένας ύμνος στη συναίνεση και την υποταγή...

(Δυο λόγια για τις δηλώσεις του νέου προέδρου τις ΕΛΜΕ στα ΜΜΕ)

 

Μια πρώτη, πικρή είναι αλήθεια, γεύση για τη στάση του νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων πήραμε από τις δηλώσεις του προέδρου της στα ΜΜΕ, δηλώσεις ύμνος στη συναίνεση και στην υποταγή, δηλώσεις από τις οποίες δεν καταλαβαίνεις αν ο ομιλών εκπροσωπεί τον εκπαιδευτικό κόσμο ή το υπουργείο, δηλώσεις που ανάγκασαν και τη δημοσιογράφο ακόμη να επισημάνει στον νέο πρόεδρο ότι το υπουργείο παιδείας δεν αρκεί να είναι ενήμερο αλλά πρέπει να προχωρά και σε έργα!

Έτσι, μια χρονιά που το υπουργείο παιδείας οδήγησε την ομοσπονδία μας, την ΟΛΜΕ, στα δικαστήρια και της απαγόρευσε τόσο την Απεργία - Αποχή από την αξιολόγηση όσο και την κήρυξη στάσεων εργασίας στις εξετάσεις pisa -τελευταία απόφαση 21/5/24- ο νέος πρόεδρος της ΕΛΜΕ διαπίστωσε ότι ήταν μια ήσυχη χρονιά! Σε μια χρονιά που αναγκαστήκαμε να παίζουμε κρυφτούλι με το υπουργείο παιδείας και να υπογράφουμε κάθε βδομάδα και νέα δήλωση Απεργίας - Αποχής, κατά τα λεγόμενα του προέδρου, κύλησαν όλα ομαλά! Μια χρονιά που επιθεωρητές (συντονιστές/ιστριες και δ/ντες/δ/ντριες) εκβίαζαν και απειλούσαν συναδέλφους και συναδέλφισσες ότι αν δεν αξιολογηθούν όχι μόνο δε θα μονιμοποιηθούν αλλά θα έχουν και μισθολογικές περικοπές  μπορεί ακόμη και να μην συνταξιοδοτηθούν,  ήταν μια χρονιά -πάντα κατά τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων- που όσοι  δέχθηκαν(!) να μην αξιολογηθούν δεν έπαθαν και τίποτα αν και η αξιολόγηση είναι νόμος του κράτους!

Ας θυμάται ο νέος πρόεδρος της ΕΛΜΕ ότι όταν κάνει δηλώσεις με τη θεσμική του ιδιότητα οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις του σωματείου που εκπροσωπεί και όχι να εκφράζει τις προσωπικές ή τις πολιτικές του θέσεις ως μέλος της ΔΑΚΕ! Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων λοιπόν σε όλες τις ΓΣ της έχει πάρει αποφάσεις κατά της ατομικής αξιολόγησης και δεν υπάρχει καμιά απόφαση που να μιλάει για την αξιολόγηση ως επιλογή του/της  κάθε συναδέλφου /συναδέλφισσας ατομικά - άρα όποιος θέλει αξιολογείται όποιος δε θέλει όχι και όλα καλά! Η στάση απέναντι στην αξιολόγηση δεν είναι προσωπική στάση, είναι στάση συλλογική, αποφασισμένη από τα συλλογικά μας όργανα και οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε -πολύ δε περισσότερο όσοι εκπροσωπούν αυτά τα συλλογικά όργανα.

Ας θυμάται επίσης ότι δουλειά του σωματείου δεν είναι να εξυμνεί τον όποιο υποτιθέμενο προγραμματισμό του υπουργείου αλλά να αγωνίζεται πχ για να καλύπτονται τα κενά των σχολείων από το Σεπτέμβρη μιας και πράγματι το υπουργείο τα γνωρίζει, αλλά επιλέγει να μην τα καλύπτει  ή να τα καλύπτει συνενώνοντας τμήματα !

Αναρωτιόμαστε, τέλος, αν αυτό το «καλό» κλίμα που όλοι συνεργάζονται με όλους, όλοι μαζί βοηθούν και ενημερώνουν το υπουργείο - πέρα από κόμματα και παρατάξεις - για το καλό όλων εμάς των υπολοίπων εκφράζει και όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.

Ως Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων δηλώνουμε  ότι δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε αυτό το κλίμα της συναίνεσης και της υποταγής που θέλει να καλλιεργήσει το νέο ΔΣ και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ. Θα είμαστε στο πλάι των εκπαιδευτικών και των μαθητών/ριων και όχι στο πλάι των διοικούντων και του υπουργείου!