Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Εκλογές ΕΛΜΕ-Ι: Πολλά βήματα πίσω...


Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15/5/2019 οι εκλογές της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων για το ΔΣ του σωματείου και τους αντιπροσώπους του στο 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ. (Αναλυτικά τα αποτελέσματα, στο link)

Μερικές παρατηρήσεις για τη διαδικασία

Η σχέση των συναδέλφων με το σωματείο οφείλει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Η καταβολή της συνδρομής είναι μια υλική πτυχή της σχέσης αυτής. Η επιλογή υποψηφίων της ΔΑΚΕ να εκφυλίσουν ακόμη κι αυτό το χαρακτηριστικό της ζωής του σωματείου, με την παρέμβαση του απερχόμενου προέδρου στην εφορευτική επιτροπή ώστε να ψηφίσουν συνάδελφοι/ισσες οικονομικά μη τακτοποιημένοι, είναι απόλυτα κατακριτέα. Το γεγονός δημιούργησε ήδη αρνητικά σχόλια την ίδια τη μέρα των εκλογών και επέτρεψε, δυστυχώς, να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ακόμη και αυτή η οικονομική σχέση του συναδέλφου με το σωματείο μπορεί να παρακαμφθεί με τη μεσολάβηση των συνδικαλιστικών «στελεχών».
Αναγνωρίζουμε ότι η κατάθεση υποψηφιοτήτων, η ένταξη των συναδέλφων/ισσών στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων είναι ένα μικρό, θετικό, βήμα συμμετοχής. Όμως, οφείλει να λογοδοτεί στις δυνατότητες, τη διαθεσιμότητα και τις δεσμεύσεις του καθενός και της καθεμιάς. Η κυβερνητική παράταξη των ΣΥΝΕΚ (συμπαθάτε μας για το «κυβερνητική», μα οι ίδιοι αποφάσισαν να παίξουν αυτό το ρόλο) τοποθέτησε ίδια πρόσωπα στο ψηφοδέλτιό της για το ΔΣ και για το Εποπτικό Συμβούλιο, αδιαφορώντας για το ότι ο ρόλος του Εποπτικού Συμβουλίου είναι να ελέγχει τη λειτουργία του ΔΣ. Το να επιθυμεί ο ίδιος άνθρωπος να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος είναι σημάδι της κουλτούρας της «πρώτης φοράς αριστερά», φαίνεται, καθώς στο ψηφοδέλτιό τους για το ΔΣ συμπεριλήφθηκε και συνάδελφος που ήταν στο προηγούμενο ΔΣ και παραιτήθηκε ακριβώς γιατί η τοποθέτησή του σε θέση διοίκησης κρίθηκε ως ασύμβατη με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ!
Τέλος, είναι γνωστό ότι η εκλογική πασαρέλα είναι πολύ μακριά από την πολιτική κουλτούρα της παράταξής μας, ότι το κλίμα εκλογικής «χαιρετούρας» και υποκριτικών αβροτήτων το σιχαινόμαστε αφάνταστα. Κάποιοι, βέβαια, μπορεί να μην έχουν πρόβλημα μ'αυτό, όμως -έλεος!- ας συγκρατηθούν κάποτε. Η ελεεινή εικόνα του να συνοδεύουν υποψήφιοι (κυρίως της ΔΑΚΕ και της Ενότητας) τους εκλογείς μέχρι το παραβάν, να τους «βοηθούν» να βρουν σε πιο από τα τρία τμήματα ψηφίζουν (λες και δεν ξέρουν την αλφαβητική τοποθέτηση του επωνύμου τους... εκπαιδευτικοί είμαστε, διάολε!) μόνο ζημιά κάνει μακροπρόθεσμα στο σωματείο μας, όσο κι αν φέρει δυο-τρεις παραπάνω ψήφους σε ορισμένους συνδυασμούς.
Για την χρήση των εκλογών του σωματείου ως μέσο προώθησης των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων, με τα περιβόητα πια καρτελάκια να πάνε και να έρχονται, δεν θα σχολιάσουμε παραπέρα. Η πολιτική κουλτούρα του καθενός δεν κρύβεται...



Για το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα και τη συνέχεια

Οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στις εκλογές της Τετάρτης είναι απίστευτα αρνητικοί. Θυμίζουμε για τους συναδέλφους/ισσες, που δεν είδαν τα αποτελέσματα, ότι η πτώση σε ψήφους της δικής μας παράταξης και η άνοδος της ΔΑΚΕ έδωσαν στην τελευταία μία παραπάνω έδρα, την οποία έχασε η παράταξή μας, η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση. Έτσι, στο νέο ΔΣ οι 8 από τις 9 έδρες είναι στα χέρια των καθεστωτικών παρατάξεων, με τις έδρες της ΔΑΚΕ να είναι πια 4. Οι συσχετισμοί αυτοί είναι ένα ακόμη βήμα στην πορεία του σωματείου μας προς την αδράνεια, την λειτουργία του ως μηχανισμός «παρά τω υπουργώ», και τη ριζική μεταβολή της ίδιας του της φύσης. Οι άνθρωποι της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης μιλήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με όσους περισσότερους συναδέλφους/ισσες μπορέσαμε και εκθέσαμε τον προβληματισμό μας τόσο για την παρέμβαση του σωματείου όσο και για τον πολιτικό του προσανατολισμό, στον οποίον πλέον βασικά στοιχεία θα είναι ο κυβερνητισμός, η συνδιαλλαγή με τη διοίκηση και η συνέχιση της εθνικιστικής κατρακύλας. Δυστυχώς, το γενικότερο κλίμα της εποχής, αλλά και οι αδυναμίες της δικής μας παράταξης (της μόνης παράταξης που δεν στηρίζεται -από επιλογή!- από κομματικούς μηχανισμούς) θεωρούμε πως έπαιξαν το ρόλο τους στον περιορισμό της εκλογικής μας απήχησης. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η επιλογή πάνω από 100 συνάδελφων/ισσων να στηρίξουν με την θετική τους ψήφο την πρόταση και τη δράση της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Σε μια εποχή απάθειας, απόσυρσης και πολιτικής σύγχυσης, η παράταξή μας έδωσε ένα σαφές αγωνιστικό πρόταγμα εναλλακτικής λύσης: μέσα από τις παρεμβάσεις μας στα σχολεία, τις τοποθετήσεις μας στις συνελεύσεις, την έκδοση της εφημερίδας μας, τις πολιτιστικές και ενημερωτικές μας εκδηλώσεις διατυπώσαμε μια συγκεκριμένη κριτική στις αλλαγές που προωθούνται στην Εκπαίδευση όλα τα τελευταία χρόνια, τη λειτουργία του σωματείου και της ομοσπονδίας, και υποστηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα σχέδιο για το «από τα κάτω» ξεπέρασμα της παρακμής του κινήματος των εργαζομένων στην Εκπαίδευση. Χαιρετίζουμε συντροφικά καθέναν και καθεμία που έκανε τη δύσκολη επιλογή να στηρίξει τον αγώνα μας. Πολύ περισσότερο, καλούμε αυτό το πολύτιμο δυναμικό συναδέλφων/ισσων να αναλογιστεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία το σωματείο μας έχει περιέλθει και να κάνει το αναγκαίο βήμα: είναι βέβαιο πως μόλις το βήμα αυτό γίνει θαρρετά από μια σημαντική μερίδα συναδέλφων/ισσών θα ακολουθήσουν πολύ περισσότεροι/ες. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε αυτή την πορεία. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα, με απέραντη απέχθεια για τις καριέρες που χτίζονται στην πλάτη του συνδικαλισμού, με την πεποίθηση ότι οι αλυσίδες της απάθειας και της μοιρολατρίας θα αποδειχτούν χάρτινες με την πρώτη κίνηση των συναδέλφων/ισσων προς την αγωνιστική συμμετοχή, με αταλάντευτη προσήλωση στην αντίληψη «Εκπαίδευση για το Λαό, όχι για τις Αγορές», καλούμε τους συναδέλφους/ισσες σε συσπείρωση στην Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση.
Οι καιροί δεν περιμένουν!

Μάης 2019