Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Στην πλατεία κολλάει, στο σχολείο όχι… (για τα κρούσματα covid-19 σε γυμνάσιο των Ιωαννίνων)

Πίκρα, απογοήτευση και οργή προκαλούν στην εκπαιδευτική κοινότητα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα σε γ/σιο της περιοχής μετά την επιβεβαίωση 2 θετικών κρουσμάτων covid 19 σε εργαζομένους στο κυλικείο του σχολείου. Η προσπάθεια των επίσημων εκπαιδευτικών και υγειονομικών αρχών να λειτουργήσει το σχολείο σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, και μάλιστα με προτροπή να μην ενημερωθούν οι γονείς των μαθητών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την τρίωρη στάση εργασίας που είχε εγκαίρως προκηρύξει η ΕΛΜΕ προσπάθησαν να συνεννοηθούν με τους αρμόδιους. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό καθώς η επίσημη απάντηση παρέμενε «μπείτε για μάθημα, δε χρειάζεται απολύμανση, δε χρειάζεται ενημέρωση, όλα καλά». Όταν μάλιστα η είδηση έγινε γνωστή στα τοπικά ΜΜΕ ο διευθυντής του σχολείου διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι απλά οι καθηγητές ανησυχούν γιατί «δεν τα ξέρουν όλα» και «κάποιοι παρατρεχάμενοι της ΕΛΜΕ βρέθηκαν στο σχολείο του για να ξεσηκώσουν χωρίς λόγο τα παιδιά να φύγουν».

Σε ηπιότερο κλίμα αλλά στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις – διαβεβαιώσεις, του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, της προϊσταμένης της δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου και του αντιδημάρχου Ιωαννίνων. Μόνη υπόσχεση από την πλευρά της δημοτικής αρχής ότι θα γίνει απολύμανση στο σχολείο (αναλυτική ενημέρωση για όσα συνέβησαν έχει εκδώσει ήδη το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων).

Με το πέρας των άκαρπων παραστάσεων γονέων και εκπαιδευτικών στους αρμόδιους φορείς, που όλοι δήλωναν αναρμόδιοι για το ένα και κυρίαρχο αίτημα να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια των τοπικών ΜΜΕ να υποβαθμισθεί το θέμα. Οι δηλώσεις των γονέων και των εκπροσώπων της ΕΛΜΕ παρουσιάζονταν περιληπτικά ενώ οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι εμπλεκόμενοι γιατί όλα είναι υπό έλεγχο και «τι είναι αυτά που ζητάνε τώρα» , «τεστ για όλους;», «είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» «το κράτος μας δεν μπορεί!». Αυτό το ίδιο κράτος βέβαια έκανε διαγνωστικά τεστ στους 1800 υπαλλήλους της Βουλής και μάλιστα χωρίς επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα! Στο ίδιο πνεύμα δυστυχώς κινήθηκε σε μεσημεριανή ενημερωτική εκπομπή και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ  ο οποίος, αν και παρουσίασε τα αιτήματα του κλάδου, άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι οι σημερινές κινήσεις γονέων και εκπαιδευτικών ήταν καθοδηγούμενες από τον πανικό και όχι από τη λογική.

 

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

κανείς δεν πανικοβλήθηκε, κανείς δε λειτούργησε σπασμωδικά, όμως πάνω από την προστασία των πολιτικών μας φορέων έχουμε την υγεία όλων μας. Προκαλούν τουλάχιστον θυμηδία οι δηλώσεις τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των τοπικών εκπροσώπων για ατομική ευθύνη, αναγκαιότητα αποστάσεων και αποφυγή συγχρωτισμού τη στιγμή που όλοι και όλες μας γνωρίζουμε ότι στα σχολεία μας συνωστίζονται καθημερινά 300 άτομα, ενώ αγανάκτηση προκαλεί και η υποκρισία των αστυνομικών αρχών να κάνουν συστάσεις σε διευθύντρια σχολείου στον Πειραιά γιατί οι μαθητές συγχρωτίζονται στο διάλειμμα! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά,  σύσσωμη η εκπαιδευτική ηγεσία της περιοχής σε συνεργασία με τοπικά ΜΜΕ καλλιεργούν την άποψη ότι αν η πανδημία ξεφύγει στην πόλη μας  θα φταίνε οι καταλήψεις των μαθητών, θα φταίει δηλαδή ο συνωστισμός των 50 ή και 100 ατόμων και όχι ο συνωστισμός των 300 όταν λειτουργεί το σχολείο! Όπως λοιπόν έφταιγαν οι νέοι στις πλατείες και όχι οι τουρίστες στα μπαρ της Μυκόνου και των άλλων τουριστικών περιοχών έτσι θα φταίνε και οι ίδιοι οι μαθητές που διεκδικούν υγειονομικά μέτρα και όχι η πολιτεία που τους τα στερεί. Άλλωστε, όπως λένε και τα παπαγαλάκια των καναλιών, δεν είναι καιρός για διεκδικήσεις!

Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων τόσο με τη δράση της μέσα από την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων όσο και αυτόνομα  αγωνίζεται και θα συνεχίσει να το κάνει για την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες σας θέλουμε όλους και όλες δίπλα μας  για να απαιτήσουμε:

 

       15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ, ΤΩΡΑ.

       ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

       ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ.

                                                           

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση

Ιωάννινα 24/9/2020