Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιος φοβάται το μαθητικό σκίρτημα;

Βρισκόμαστε μόλις δύο εβδομάδες μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες και τα δυσβάσταχτα προβλήματα που είναι συνέπειες των μέτρων που επέβαλε το ΥΠΑΙΘ, τάχα για αποτροπή της διασποράς του ιού. Τα κρούσματα που καθημερινά καταγράφονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς φανερώνουν τον προσχηματικό και ελλιπή χαρακτήρα των όποιων μέτρων επέβαλε η κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι πως στις σχολικές αίθουσες οι 25 και πλέον μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς ασφυκτιούν. Η κατηγορηματική άρνηση του ΥΠΑΙΘ να διενεργήσει τεστ στα σχολεία που εμφανίζονται κρούσματα, σε συνδυασμό με την καθημερινή κυβερνητική εκστρατεία φόβου στα ΜΜΕ, αυξάνει την ανησυχία ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το διαρκές άνοιγμα και κλείσιμο σχολείων λόγω κρουσμάτων και οι εντολές των προϊσταμένων και του ΥΠΑΙΘ για κάμερες στις τάξεις και υποχρεωτική παροχή της “εξ αποστάσεως” δημιουργούν συνθήκες αφόρητης πίεσης ενώ επί της ουσίας υποβαθμίζουν την ίδια την παρεχόμενη εκπαίδευση. Τα συνεχόμενα δίωρα μαθήματος και τα διαφορετικά διαλείμματα αυξάνουν απότομα την καθημερινή κόπωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα στα σχολεία της χώρας εξακολουθούν να λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, εξαιτίας της πολιτικής της αδιοριστίας του ΥΠΑΙΘ. Καθημερινά χάνονται αμέτρητες ώρες μαθημάτων σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Απέναντι σ’ αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα οι μαθητές πολλών σχολείων της χώρας αποφάσισαν να υψώσουν τη φωνή και το ανάστημά τους και να απαιτήσουν τα αυτονόητα. Κανένα τμήμα με περισσότερους από 15 μαθητές, μέτρα για την προστασία της υγείας όλων. Μπροστά στο μαθητικό σκίρτημα στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός κατασυκοφάντησης και εκφοβισμού. Δήμαρχοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Εισαγγελείς, αστυνομικές δυνάμεις, “αγανακτισμένοι γονείς”, πληρωμένοι κονδυλοφόροι και παπαγαλάκια όρμηξαν πάνω στη νέα γενιά επειδή τόλμησε να διατυπώσει αιτήματα, να διεκδικήσει καλύτερους όρους για την υγεία και τη μόρφωσή της. Οι απειλές δεν τελειώνουν εκεί. Καθημερινά οι διευθυντές των σχολείων και οι σύλλογοι διδασκόντων καλούνται από εισαγγελείς και αστυνομικές δυνάμεις να παίξουν το ρόλο των δυνάμεων καταστολής απέναντι στους μαθητές τους. Και όπου οι απειλές και ο εκφοβισμός δεν επαρκούν αναλαμβάνει τη σκυτάλη η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα για την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων. Στόχος τους είναι να κάμψουν και να τρομοκρατήσουν τη νέα γενιά, να την “εκπαιδεύσουν” από νωρίς να είναι σκυφτή, υπάκουη και να μην λέει ποτέ “όχι”.

Οι μαθητές έχουν το δίκιο με το μέρος τους! Αποδεικνύουν με τη στάση τους πως δεν είναι η γενιά της “τετράγωνης τυρόπιτας”, ούτε οι εκφραστές αναχρονιστικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων, “αρνητές του κορωνοϊού και της μάσκας”. Αντίθετα είναι η γενιά εκείνη που βλέπει τα μορφωτικά της δικαιώματα να καρατομούνται και την υγεία της, όπως και των λαϊκών οικογενειών, να είναι ανοχύρωτη εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τις ΕΛΜΕ να καταγγείλουν απερίφραστα τις αστυνομικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις και απειλές, τους τραμπουκισμούς και τον εκφοβισμό που στρέφονται ενάντια στους μαθητές μας.

Μπροστά στην αστυνομοκρατία, τα φαινόμενα βίας απέναντι στη νέα γενιά, τις απειλές, τον εκφοβισμό και τη φίμωση που επιβάλλει η κυβέρνηση, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να ενώσουν τις φωνές τους και να διεκδικήσουν από κοινού τα δίκαια αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου!

 

Σεπτέμβρης 2020