Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Η μάταιη αναζήτηση του Μέσου Όρου: για τον αριθμό των μαθητών/ριων ανά τμήμα

 

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων

Η μάταιη αναζήτηση του Μέσου Όρου

Ανακοίνωση για τον αριθμό των μαθητών/ριων ανά τμήμα

 

Οργή και αγανάκτηση κυριεύει τον εκπαιδευτικό κόσμο όταν ακούει συνεχώς την Υπουργό Παιδείας να επαναλαμβάνει ψευδόμενη ότι ο ΜΟ των μαθητών ανά τμήμα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι 20 ενώ στην περιφέρεια 17.

Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έχοντας επιστρέψει στις θέσεις τους την Τρίτη 1/9/2020 βρήκαν μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική, μια πραγματικότητα που μόνο ανησυχία και φόβο για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των μαθητών/ριών τους προκαλεί. Έτσι το πρώτο που διαπίστωσαν με την είσοδό τους στα σχολεία ήταν εγκαταλελειμμένα βρώμικα κτήρια, που είχαν να καθαρισθούν τα περισσότερα από τον Ιούνιο. Οι διαβεβαιώσεις για επάρκεια αντισηπτικών δεν είχαν κανένα αντίκρισμα καθώς και από αυτά υπήρχαν ό,τι είχε απομείνει˙ μισοτελειωμένες συσκευασίες που δε φτάνουν ούτε για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων .

Εκείνο όμως που πραγματικά εξόργισε την εκπαιδευτική κοινότητα είναι ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα. Στην πόλη των Ιωαννίνων ο αριθμός των μαθητών σε κάθε αίθουσα θα είναι πολύ πάνω από τον υποτιθέμενο ΜΟ των 17, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα αγγίξει και τους 26-27 μαθητές. Παράλληλα διαπιστώθηκε δυστοκία από την πλευρά της διοίκησης να μειώσει τον αριθμό των μαθητών αυξάνοντας παράλληλα τα τμήματα. Έτσι, και ενώ, όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν διαθέσιμες κενές  αίθουσες (είτε αίθουσες που μέχρι πριν 2-3 χρόνια αποτελούσαν αίθουσες διδασκαλίας, είτε αίθουσες εκδηλώσεων -έτσι και αλλιώς οι εκδηλώσεις απαγορεύονται για τη φετινή χρονιά- είτε εργαστήρια φυσικών επιστημών, είτε βιβλιοθήκες κ.α) , αλλά και όπου δεν υπάρχουν στα ίδια τα σχολεία υπάρχουν άδεια δημόσια κτήρια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν,  το αίτημα για λιγότερους μαθητές/ριες στο τμήμα δε γίνεται δεκτό. Παρατηρήθηκε μάλιστα το φαινόμενο να επιλέγεται η μετακίνηση μαθητών από το ένα σχολείο στο άλλο, μέσω της μετεγγραφής,  παρά  το σπάσιμο των τμημάτων! Οι δηλώσεις της υπουργού ότι όπου υπάρχουν αίθουσες μπορούν να μοιρασθούν οι μαθητές σε περισσότερα τμήματα ήταν φαίνεται για το θεαθήναι.

Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει στους συναδέλφους/ισσες, γονείς και μαθητές/ριες ότι σε πολλά σχολεία της πόλης υπάρχουν αίθουσες οι οποίες, με ελάχιστες  παρεμβάσεις, μπορούν κάλλιστα να γίνουν λειτουργικές ώστε διεκδικώντας όλοι μαζί το άμεσο άνοιγμά τους να πετύχουμε να έχουμε μέχρι 15 μαθητές/ριες σε κάθε αίθουσα. Φυσικά, το άνοιγμα των αιθουσών και το σπάσιμο των τμημάτων προϋποθέτει και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.  Αυτό είναι το κύριο θέμα που πρέπει να απασχολεί όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και όχι ποια μέρα θα γίνει ο αγιασμός -θέμα που για μια ακόμη φορά ανέδειξαν αποπροσανατολιστικά τα ΜΜΕ.

Απομένει να αποδείξουν οι κυβερνώντες αν βάζουν πάνω από τα κέρδη των  μεγαλοεπιχειρηματιών την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών/ριων και των οικογενειών τους.       

 

ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 15 ΜΑΘΗΤΕΣ/ΡΙΕΣ!

Με την ευθύνη του κράτους και του υπουργείου να καλυφθούν οι κτιριακές ανάγκες για τη στέγαση των μαθητών σε κατάλληλες και σύγχρονες υποδομές!

 

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση

                                                                     Ιωάννινα 3/9/2020

Η φωτογραφία που συνόδευε την ανάρτηση της κυρίας υπουργού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πάει το δούλεμα σύννεφο.
Η φωτογραφία που συνόδευε την ανάρτηση της κυρίας υπουργού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πάει το δούλεμα σύννεφο.