Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Κρούσματα κορωνοϊού χωρίς αρχή και τέλος στο 6ο Γ/σιο Ιωαννίνων

 

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων

Κρούσματα κορωνοϊού χωρίς αρχή και τέλος στο 6ο Γ/σιο Ιωαννίνων

ή

Πόσο αδίστακτος εργοδότης είναι το Κράτος;

 

Στις 23/9 γίνεται γνωστό ότι τα 2 μέλη του προσωπικού του κυλικείου του 6ου Γυμνασίου Ιωαννίνων βρίσκονται θετικά για covid-19. Την επόμενη μέρα ξεκινάει μια απεγνωσμένη προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των γονέων/κηδεμόνων του σχολείου για να παρθούν μέτρα για την προστασία όλων όσων συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παντού συναντάνε τοίχο και αποποίηση ευθυνών. Τα τοπικά ΜΜΕ προσπαθούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ο ίδιος ο δήμαρχος δηλώνει δημόσια ότι ακόμη και αυτή η απολύμανση, που έγινε κατόπιν προσπαθειών της κοινότητας, ήταν για ψυχολογικούς λόγους.

Δυστυχώς, η ίδια η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει όλους αυτούς και να προκαλέσει για μια ακόμη φορά ανησυχία, αγανάκτηση και οργή στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές/ριες και τους γονείς του σχολειού.

Ακριβώς 13 ημέρες μετά την εξακρίβωση των δύο πρώτων κρουσμάτων βρίσκεται θετικός μαθητής του σχολείου, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό ότι και πατέρας άλλου  μαθητή του σχολείου είναι θετικός στον ιό. Οι οικογένειες των παιδιών, όπως ακριβώς όφειλαν, ενημέρωσαν το σχολείο. Από κει και πέρα ξεκινάει ένας ακόμη άσκοπος αγώνας να πεισθούν οι αρμόδιοι ότι, όπως προβλέπουν και τα δικά τους πρωτόκολλα, πρέπει να κλείσει τουλάχιστον το τμήμα με το διαπιστωμένο κρούσμα. Όμως για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το παιχνίδι των εντυπώσεων, του καθησυχασμού, ίσως και άλλων συμφερόντων, είναι ισχυρότερο από την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο ΕΟΔΥ, η Δ/νση Υγιεινής της Περιφέρειας και η ΔΔΕ αρνούνται να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας του τμήματος με το επιχείρημα ότι ο μαθητής απουσίαζε από το σχολείο την προηγούμενη μέρα(!). Σε επισήμανση των γονέων ότι και σε άλλα σχολεία μαθητές απουσίαζαν μια ολόκληρη βδομάδα πριν τη διάγνωση τους, αλλά τα τμήματα έκλεισαν, η απάντηση ήταν ότι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα.

Δεν γνωρίζουμε αν η επιλογή κάθε φορά της λήψης ή όχι μέτρων προστασίας έχει να κάνει με το ποιανού παιδιά  φοιτούν και σε ποια σχολεία ή με τις πιέσεις που μπορεί να ασκούνται. Δε θεωρούμε ότι υπάρχουν μαθητές/ριες και συνάδελφοι/ισσες των οποίων η υγεία είναι πολυτιμότερη από των άλλων. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και ιδιωτικές επιχειρήσεις προχωράνε σε προληπτικό έλεγχο των εργαζομένων τους.

Πόσο ανάλγητη μπορεί να είναι λοιπόν μια πολιτεία που αφήνει 22 συμμαθητές παιδιού θετικού στον ιο να συνεχίζουν τη σχολική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή μέσα στην αγωνία! Πόση υποκρισία περισσεύει στους ιθύνοντες αυτής της πόλης, που ανησυχούν τάχα για την υγεία των συμπολιτών τους, όταν δεν τηρούν τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει!

Ως Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων απαιτούμε να γίνει σήμερα η αναστολή λειτουργίας τόσο του προαναφερόμενου τμήματος στο 6ο γυμνάσιο όσο και στο εξής σε κάθε ανάλογη περίπτωση, και να εγκριθούν δωρεάν τεστ, τόσο για το σχολικό περιβάλλον των διαπιστωμένων κρουσμάτων, όσο και δειγματοληπτικά στα υπόλοιπα τμήματα και σχολεία.

 

Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση, Ιωάννινα 7/10/2020

 

Το παρόν κείμενο θα κατατεθεί από την πλευρά της ΕΑΠ για ψήφιση στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων σήμερα 7/10/2020