Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

3o ενημερωτικό σημείωμα

 

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων

3o ενημερωτικό σημείωμα

 

Πραγματοποιήθηκε χθες 30/9/2020 το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις και τις απανωτές αντιεκπαιδευτικές - αυταρχικές υπουργικές αποφάσεις, ελάχιστες ήταν οι αποφάσεις του συνδικαλιστικού μας οργάνου.

Συγκεκριμένα επαναβεβαιώθηκε η συμμετοχή και της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με βάση και το κάλεσμα της ΟΛΜΕ, το οποίο είχε σταλεί και στα σχολεία το πρωί της ίδιας ημέρας. Να σημειωθεί εδώ ότι το κάλεσμα για κοινό συλλαλητήριο με μαθητές, γονείς και φοιτητές έγινε παρά την προσπάθεια της ΔΑΚΕ να αποκόψει τους εκπαιδευτικούς από τους φυσικούς τους συμμάχους και να τους στείλει μόνους  τους στην ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου και παρά την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε από την ίδια παράταξη για τα έκτροπα(!!!) που πιθανά θα έκαναν οι μαθητές στη σημερινή διαδήλωση. Μάλιστα, τα μέλη της ΔΑΚΕ, αφού έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές στα σχολεία, κατηγόρησαν όποιον υποστηρίζει τα αιτήματα των μαθητών (θυμίζουμε είναι και αιτήματα δικά μας) ως λαϊκιστή και μαθητοπατέρα!

Σε ερώτησή μας προς τον πρόεδρο με ποιο δικαίωμα εκείνος υποστηρίζει δημόσια (σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ) την άποψη ότι στην πόλη μας δεν μπορούν πια να βρεθούν αίθουσες διδασκαλίας, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν αποτελεί θέση του σωματείου μας και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πήραμε την απάντηση ότι εκφράζει προσωπικές του θέσεις ακόμη κι όταν καλείται να μιλήσει ως πρόεδρος του σωματείου!

Ακολούθως προτάθηκε από την Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση να βγει ανακοίνωση καταγγελία τόσο για την κυβερνητική μεθόδευση για ηλεκτρονική ψηφοφορία στις  εκλογές  των υπηρεσιακών συμβουλίων, αλλά και του σωματείου αργότερα, όσο και για την κατάπτυστη εγκύκλιο με την οποία επιβάλει την τηλεκπαίδευση στα κατειλημμένα σχολεία. Από το ΔΣ υποστηρίχθηκε η άποψη ότι είναι καλό να περιμένουμε την κεντρική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ η οποία υποτίθεται ότι θα κυκλοφορούσε χθες βράδυ. Έτσι και έγινε.

Επόμενο θέμα συζήτησης ήταν τα κενά στα σχολεία. Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ ότι σύμφωνα με πληροφορίες του τα κενά δεν είναι πολλά -γύρω στα 25 και ότι και αυτά θα καλυφθούν άμεσα. Σε παρέμβαση μέλους των ΣΥΝΕΚ, που αναρωτήθηκε πως από 70 κενά που ήταν μετά την πρόσληψη 25 αναπληρωτών αυτά μειώθηκαν σε 25 δόθηκε η απάντηση ότι τόσα είναι όσα μας είπε και δεν υπάρχει αμφιβολία!

Τέλος το ΔΣ, ομόφωνα, αποφάσισε να συνδράμει με οικονομικό ποσό μαθητή της περιοχής που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης και αφού ανακοίνωση τουλάχιστον για την τηλεκπαίδευση δε φαινόταν να έρχεται από την πλευρά της ΟΛΜΕ ο γραμματέας του σωματείου πήρε την πρωτοβουλία και συνέταξε ένα κείμενο για το συγκεκριμένο θέμα και το έστειλε στα email  των μελών για έγκριση. Το κείμενο ωστόσο συνάντησε τη σφοδρή άρνηση της ΔΑΚΕ.

Και φτάνουμε στη σημερινή μέρα, μέρα στην οποία η ΕΛΜΕ είχε καλέσει τα μέλη της στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αρκετοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες πράγματι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν στην Ακαδημία για να διαδηλώσουν μαζί με μαθητές, φοιτητές και γονείς το κυρίαρχο αίτημα για προστασία της υγείας μας. Από τη συγκέντρωση απουσίαζε σχεδόν σύσσωμη η ΔΑΚΕ! Παρών ήταν μόνο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, αντιπρόσωπος της ΔΑΚΕ, ο οποίος όταν διαπίστωσε ότι η το πανό της ΕΛΜΕ δε θα προπορευόταν της διαδήλωσης, αλλά θα ακολουθούσε το πανό των μαθητών , παράτησε το πανό και εγκατέλειψε τη διαδήλωση.

Η διαδήλωση συνεχίστηκε και με παλμό έφθασε στην ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου , όπου και οι μαθητές επέδωσαν τα ψηφίσματά τους στον περιφερειακό δ/ντή. Εκεί πληροφορηθήκαμε από τα παιδιά  ότι στην πόλη μας λειτουργούν και τμήματα με 29  μαθητές  και από τον ίδιο τον περιφερειακό δ/ντή ότι τα κενά αντί να μειώνονται αυξάνονται!

Συνάδελφε , συναδέλφισσα,

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσαν άνετα να προκαλέσουν τη θυμηδία όλων μας , αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνα . Έτσι, την ίδια ώρα που οι μαθητές διεκδικούν τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών, δωρεάν διαγνωστικά τεστ για covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθαριότητα των σχολείων  και κάλυψη όλων των κενών, έρχεται η υπουργός να διατάξει την υποχρεωτική  τηλεκπαίδευση  στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη και μάλιστα να αποκλείσει τους μαθητές που διεκδικούν, τιμωρώντας τους με απουσίες! Με τη νέα υπουργική απόφαση δεν τιμωρεί μόνο τους αγωνιστές μαθητές αλλά επιδιώκει  και να μετατρέψει τον εκπαιδευτικό σε μηχανισμό καταστολής, σε καταδότη των ίδιων του των μαθητών.

Αυτή την ίδια ώρα σύσσωμος ο κρατικός  μηχανισμός, αλλά και ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ προσπαθούν να επιβάλουν τις κυβερνητικές εντολές και να «σπάσουν» τους μαθητές. Έτσι βλέπουμε δημάρχους ( δήμαρχος Ζίτσας) να καθιστούν υπεύθυνους για τις ζημιές σε σχολεία υπό κατάληψη τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, άλλους δημάρχους (Ιωαννιτών) να μιλάνε για τη διασπορά της πανδημίας μέσω των καταλήψεων, διευθυντές σχολείων -στελέχη της ΔΑΚΕ  να καλούν τους γονείς να πάνε στο σχολείο (και μάλιστα να επιμένουν όταν εκείνοι δεν ανταποκρίνονται) προκειμένου να σπάσουν την κατάληψη, συνδικαλιστές, μέλη της ΔΑΚΕ να εισβάλουν στα κατειλημμένα σχολεία και να βρίζουν μαθητές (αναρωτιόμαστε αν ζήλεψαν τη δόξα του ΟΝΝΕΔίτη δολοφόνου Καλαμπόκα) και φυσικά την ίδια την ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ να χρησιμοποιεί την πλειοψηφία της σε αυτό για να παρεμποδίσει οποιοδήποτε αγωνιστική κίνηση των συναδέλφων /ισσών.

Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση καταγγέλλει τέτοιες συμπεριφορές και στέκεται για μια στο πλευρό των εκπαιδευτικών και  των μαθητών απαιτώντας:

 

Έως 15 μαθητές στα τμήματα τώρα και σε κατάλληλες αίθουσες

Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών! Να καλυφθούν όλα τα κενά!

Διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων

Καμιά συμμετοχή  σε τηλεκπαίδευση σε κατειλημμένα σχολεία

Είμαστε εκπαιδευτικοί και όχι χωροφύλακες των παιδιών μας!