Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η «Παρέμβαση Εκπαιδευτικών» λαμβάνοντας υπ’όψη:

1) Τα αποτελέσματα των εκλογών, που διαμόρφωσαν μια σαφή πλειοψηφία εδρών για τις παρατάξεις του Μνημονίου (6-3) και συνεπώς διατηρούν τη συντηρητική κατεύθυνση στο ΔΣ της ΕΛΜΕ.
2) Τη διαπίστωση ότι η ΕΛΜΕ(Ι) έχει περιέλθει σε τέλμα τόσο στην εσωτερική της ζωή όσο και στις εξωστρεφείς της δράσεις.
3) Την εκτίμησή μας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει «από τα πάνω», αλλά μόνο με την ενίσχυση της αυτενέργειας των συναδέλφων και σπάζοντας τη μιζέρια της αντιπροσώπευσης.
Αποφάσισε:
  1. Ο εκπρόσωπός της στο ΔΣ να μην θέσει υποψηφιότητα για καμία από τις θέσεις του προεδρείου.
  2. Να μην στηρίξει με κανέναν τρόπο τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, που παρά τις επιμέρους, φραστικές διαφοροποιήσεις τους, υπηρετούν την απεχθή πολιτική του Μνημονίου.
  3. Να αναλάβει πρωτοβουλία για την ενωτική δράση των παρατάξεων της Αριστεράς τόσο στο ΔΣ, αλλά κυρίως έξω απ’αυτό, στις συνελεύσεις, τις εκδηλώσεις και τις ενημερώσεις, στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες.
  4. Εκτιμώντας ότι καμία από τις υποψηφιότητες δεν θα συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζεται, ο εκπρόσωπός μας στο ΔΣ δεν θα εμπλακεί σε καμιά συζήτηση-παζάρεμα της ψήφου μας για τους επόμενους γύρους.
  5. Διαθέτουμε την ψήφο του εκπροσώπου μας στην στήριξη της υποψηφιότητας συντρόφου της ΑΡΣΚ. Η κίνησή μας αυτή αφορά μόνο τη θέση του προέδρου και είναι καθαρά συμβολική. Επιχειρούμε και έτσι να δώσουμε ένα τέλος στην καχυποψία που δημιουργήθηκε από τις προεκλογικές επιθέσεις της ΑΡΣΚ προς την παράταξή μας, διευκολύνοντας με το τρόπο αυτό την κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς.

Παράλληλα όμως με τη στήριξή μας, ασκούμε έντονη κριτική στην απόφαση των συντρόφων της ΑΡΣΚ να θέσουν υποψηφιότητα. Η εμμονή τους να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου σε ένα ΔΣ που –λόγω σύνθεσης- δεν μπορεί να πάρει κινηματικές πρωτοβουλίες είναι μια λάθος κίνηση. Είναι λάθος καθώς ακόμη και στην περίπτωση που θα εκλεγεί αριστερός πρόεδρος, αυτός θα έχει πρακτικά διακοσμητικό ρόλο (με δοσμένη την κατανομή των εδρών στο ΔΣ). Ο στόχος της Αριστεράς δεν μπορεί παρά να είναι η κινητοποίηση των ίδιων των συναδέλφων και αυτή δεν προωθείται με τη λογική της υποκατάστασης και της εκπροσώπησης, ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις.

Όλες μας οι προσπάθειες στο επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούν στην ενωτική δράση για την κινητοποίηση του σωματείου, για τη συμμετοχή του σε κάθε επίπεδο αγώνα, τοπικού (απολυμένοι, Δωδώνη), πανελλαδικού (ενάντια στο Μνημόνιο) και πανευρωπαϊκού (ενάντια στον αντιδραστικό σχηματισμό της ΕΕ).