Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αναζητώντας το σωματείο μας

Σιγή ιχθύος παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στους κόλπους του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο (ΟΛΜΕ) όσο και σε τοπικό επίπεδο (ΕΛΜΕ). Θα έλεγε κανείς ότι ο κλάδος δεν έχει προβλήματα και η σχολική χρονιά κινείται ομαλά. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Έτσι και παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση των μαθητών στα τμήματα έχουμε δεκάδες ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ σε ολόκληρη τη χώρα να μην παίρνουν έγκριση λειτουργίας και οι μαθητές να αναγκάζονται είτε να αλλάξουν ειδικότητα είτε να μετακινούνται σε άλλη πόλη. Σε τοπικό επίπεδο και παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης προς το Δ. Σ της ΕΛΜΕ δεν υπάρχει σαφή εικόνα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι 2 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων ανακοινώνεται για τα ΕΠΑΛ και αλλαγή στον τρόπο εξέτασης του πανελλαδικώς εξεταζομένου μαθήματος της Ν. Γλώσσας, που πια θα συμπεριλαμβάνει 2 μαθήματα( Ν. Γλώσσα και Ν. Λογοτεχνία) και για το λόγο αυτό καλούνται για ενημέρωση οι σύμβουλοι στις 26/10!!! Η νέα αρχή λοιπόν στα ΕΠΑΛ έγινε , αλλά έγινε σε βάρος των μαθητών.
Παράλληλα και ενώ, όπως διακήρυττε ο υπουργός Παιδείας, ήταν όλα πανέτοιμα για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, 2 μήνες μετά υπάρχουν σχολεία , και στο νομό μας, στα οποία οι μαθητές δε διδάσκονται ακόμη και μαθήματα προσανατολισμού!!! Και εδώ το Δ.Σ της ΕΛΜΕ φαίνεται να μην έχει εικόνα για τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων ή αν έχει δε φαίνεται να κινητοποιεί τον κλάδο για την αντιμετώπισή τους.
Και φυσικά σε αυτή την κανονικότητα(;) έρχεται να προστεθεί η ανακοίνωση του ωρολογίου προγράμματος της Β΄ Λυκείου για το σχ. έτος ’17-18 . Εξετάζοντας αναλυτικά το συγκεκριμένο ωρολόγιο παρατηρούμε την κατάργηση αρκετών μαθημάτων Γενικής Παιδείας, την ενοποίηση - συγχώνευση μαθημάτων (Χημεία- Βιολογία, Φιλοσοφία- Ψυχολογία), τη δημιουργία νέων μαθημάτων – σούπα( Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών, Σύγχρονος Κόσμος) και την προσθήκη μαθημάτων ΕΠΑΛ. Αλήθεια σε ποιον επιστημονικό κλάδο αντιστοιχεί το μάθημα « Σύγχρονος Κόσμος» και πώς ακριβώς θα διδάσκονται οι μαθητές τα μαθήματα των ΕΠΑΛ; Θα μετακινούνται για κάποιες ώρες στα ΕΠΑΛ και θα επιστέφουν ( και ως σκέψη φαντάζει απραγματοποίητη) ή μήπως θα τα διδάσκονται με τη λήξη των μαθημάτων 2μμ-4μμ, όπως πρότεινε το σχέδιο Λιάκου ή μήπως θα έχουμε συγχωνεύσεις λυκείων ώστε οι μαθητές να έχουν δυνατότητα επιλογής! ( επίσης πρόταση του Λιάκου). Και οι καθηγητές; Θα περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο μέχρι να φτάσουν οι ίδιοι να εύχονται τη συγχώνευση των σχολείων ή μήπως ακολουθήσουν τον γνωστό πια δρόμο της διαθεσιμότητας και της απόλυσης;
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το υπουργείο προχωρά σε εξαγγελίες, περιέχονται στο κείμενο «Νέες Δομές υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου» που δόθηκε σε διαβούλευση, για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Η προτεινόμενη διαδικασία θα βασίζεται σε κριτήρια αποτίμησης που θα καθορίζονται σε κυβερνητικό / κρατικό επίπεδο, ενώ συνάμα δημιουργούνται και περιφερειακές δομές ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) με στόχο την επιτήρηση των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση τους.
Και ενώ όλα αυτά περιέχονται στις προτάσεις – επιταγές και του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, τόσο η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ όσο και η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων συμπεριφέρονται σαν να μην τρέχει τίποτα. Έτσι από τη μια δεν ενημερώνουν καν τους συναδέλφους για τις εξελίξεις (ΕΛΜΕ) και από την άλλη επιλέγουν τη συμμετοχή σε διαλόγους και φιέστες (ΟΛΜΕ). Δεν είναι τυχαίο ότι σε τοπικό επίπεδο το Δ.Σ της ΕΛΜΕ αρκέστηκε στο κάλεσμα μιας Γενικής Συνέλευσης και σε ένα κάλεσμα, 2 σειρών(!), για συμμετοχή στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη φιέστα του αναπτυξιακού συνεδρίου και την παρουσία του πρωθυπουργού. Το πόσο βέβαια οι ίδιοι πίστευαν αυτό το κάλεσμα φάνηκε από την παντελή απουσία από το συλλαλητήριο όλων των παρατάξεων εκτός της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης και του ΠΑΜΕ!
Τα σωματεία όμως δεν πρέπει να έχουν ως στόχο τους ούτε να προωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης ( κυβερνητικός συνδικαλισμός) ούτε να εξυπηρετούν κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Τα μέλη των Δ. Σ τους οφείλουν να υπηρετούν τα συμφέροντα των συναδέλφων και όχι να αντιμετωπίζουν τη συμμετοχή τους σε αυτά ως μέσο εμπλουτισμού του βιογραφικού τους ή ως μόρια στην αξιολόγησή τους όταν αποφασίζουν να μεταπηδήσουν στη διοίκηση!

Απαιτούμε τα σωματεία μας να υπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα.


Βάσω Ιωάννου, φιλόλογος - μέλος της “Παρέμβασης Εκπαιδευτικών”