Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Δελτίο τύπου

Σχετικά με τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την Υπ. Παιδείας: Άνθρακες οι προσδοκίες! Η Υπουργός Παιδείας δε δεσμεύτηκε σε κανένα από τα κεντρικά και φλέγοντα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος: Για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης με το 5% του ΑΕΠ. Για κανένα συνταξιοδοτικό αίτημα των εκπαιδευτικών. Για κανένα οικονομικό αίτημα των εκπαιδευτικών (1.400 στο βασικό, κλαδική σύμβαση εφ’ όλης της ύλης, ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων, 176 € κλπ). Για κατάργηση συνολικά της ελαστικής εργασίας. Για επιχορήγηση των ταμείων των Δ.Υ (ΟΠΑΔ – ΤΠΔΥ), τα οποία καταρρέουν. Για κατάργηση των ΣΔΙΤ, για την επαναφορά ΟΣΚ και ΟΕΔΒ στον πλήρη κρατικό έλεγχο. Για νομοθετική ρύθμιση των 25 μαθητών, ως ανώτατο όριο μαθητών στο τμήμα. Για κατάργηση της βάσης του 10.

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, ενώ παρακάμπτει τη χρηματοδότηση, τα Ταμεία, το μισθό και τη σύνταξη, «μιλάει πολύ» για την αξιολόγηση και την περιφερειακότητα. Πρόκειται για δύο κακόφημες έννοιες, που αν εφαρμοστούν το δημόσιο σχολείο θα ρημάξει, θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο και θα το μετατραπεί σε δημαρχιακό και νομαρχιακό τσιφλίκι. Οι δήμοι και οι νομαρχίες είναι από τα πιο διαβρωμένα και σαθρά γρανάζια του αστικού κράτους, όπου οργιάζει το ρουσφέτι, η πελατειακή σχέση, η «αποκεντρωμένη» βαρβαρότητα.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ τον επαίσχυντο ΘΕΣΜΟ του ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ στο ΣΧΟΛΕΙΟ

«Θα καταργήσουμε τα **stage στο δημόσιο» είπε προεκλογικά ο νυν πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Θα καταργήσουμε τους ωρομίσθιους στην εκπαίδευση», δήλωσε η νυν υπ. Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στο 14ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, 28/6/2009, ως εκπρόσωπος τότε του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπεκφυγών, παρερμηνειών, ή παραπομπής στις καλένδες του φλέγοντος αιτήματος όλου του εκπαιδευτικού κόσμου για κατάργηση εδώ και τώρα του επαίσχυντου θεσμού των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο.

Είναι προφανές ότι καμιά καλοπροαίρετη ελπίδα ή προσδοκία δεν επαληθεύεται. Επομένως το αμέσως επόμενο διάστημα οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τα σωματεία τους, θα ενημερωθούν, θα συζητήσουν και συλλογικά θα αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης του επομένου διαστήματος. Και ας προετοιμαζόμαστε για το επόμενο ραντεβού στους δρόμους!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγγέλλουμε τα, εκ νέου εισαγγελικά και κατασταλτικά μέτρα απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως, όπως επίσης και οι κλήσεις των διευθυντών των σχολείων που άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και τη Σάμο. Θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και τους αγώνες τους και οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε προοδευτικό και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Η ποινικοποίηση των μαθητών αγώνων είναι παλιά πρακτική, που έφθασε στο απόγειό της με την «πράξη νομοθετικού περιεχομένου» που θεσπίσθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

· Οι εισαγγελείς και η αστυνομία δεν έχουν καμιά θέση στα σχολεία μας!

· Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια επέμβασης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων!

· Να καταργηθεί ΤΩΡΑ «η πράξη νομοθετικού περιεχομένου», δηλ. το «ιδιώνυμο» εναντίον των μαθητών!

2-11-09