Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Η κανονικότητα προ των πυλών…


Αρχές Νοέμβρη και ενώ τα κενά στα σχολεία του νομού παραμένουν, η εκπαιδευτική κοινότητα παρακολουθεί ανάστατη τα τερτίπια με τα οποία η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να τα μπαλώσει.
Συγκεκριμένα, με επείγον έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας ζητάει από τους περιφερειακούς δ/ντές -σχεδόν τους μαλώνει- να είναι προσεκτικοί στον υπολογισμό των κενών, αφού πρώτα επιβεβαιώσουν με κάθε τρόπο ότι οι δ/ντές και υποδ/ντές των σχολείων καλύπτουν πλήρως το υποχρεωτικό τους ωράριο και αφού προχωρήσουν σε εξορθολογισμό των πλεοναζουσών ωρών με τις απαιτούμενες μετακινήσεις εκπαιδευτικών ακόμη και από περιοχή σε περιοχή! Το συγκεκριμένο έγγραφο σε συνδυασμό μάλιστα και με τις δηλώσεις του νέου προέδρου του ΙΕΠ ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2014 δε φέρνει απλά στη μνήμη μας την απόπειρα για μετακίνηση των συναδέλφων εκτός νομού Ιωαννίνων -μια απόπειρα που χάρη στη συντονισμένη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας έμεινε στα χαρτιά- αλλά προκαλεί και μεγάλη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς για το τι μέλλει γενέσθαι. Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς με ένα ακόμη έγγραφο το ΠΥΣΔΕ Ιωαννίνων καλεί τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και επιθυμούν να απαλλαγούν από τα διδακτικά τους καθήκοντα, μερικώς ή ολικώς, για λόγους υγείας, να περάσουν από την την Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Επειδή λοιπόν από πολλά χείλη (ακόμη και από εκπροσώπους του κλάδου) θα ακουστεί η άποψη περί ορθότητας των συγκεκριμένων επιλογών αξίζει να επισημάνουμε κάποια σημεία:
  1. Το ωράριο των διευθυντών προβλέπεται από νόμο του 1985. Ο ίδιος νόμος προβλέπει και γραμματείς και βοηθητικό προσωπικό - επιστάτες στα σχολεία. Σήμερα, και ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ η γραφειοκρατία, στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν υπάρχουν ούτε γραμματείς ούτε επιστάτες. Ως συνήθως λοιπόν το υπουργείο απομονώνει εκείνο το σημείο του νόμου που κάθε φορά το εξυπηρετεί παραβλέποντας όλα τα υπόλοιπα που προβλέπουν διορισμούς και βοηθητικό προσωπικό.
  2. Η κατανόηση των προβλημάτων υγείας των συναδέλφων και η μερική ή και ολική απαλλαγή τους από τα διδακτικά τους καθήκοντα είναι θέμα ανθρωπιάς και όχι διαδικαστικό!
Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων καταγγέλλει αυτή την τακτική του υπουργείου αλλά και την τοπική εκπαιδευτική ηγεσία, η οποία βιάστηκε να την υιοθετήσει. Ήδη άρχισαν να παρατηρούνται προβλήματα στα σχολεία με τις ανακατατάξεις αυτές καθώς συνάδελφοι που μέχρι τώρα είχαν πλήρες ωράριο βρέθηκαν να αναζητούν ώρες και να είναι υποψήφιοι προς μετακίνηση.
Απαιτούμε οι συνάδελφοι/ισσες που θα βρεθούν με μειωμένο ωράριο να παραμείνουν στο σχολείο τους προσφέροντας στη γραμματειακή του υποστήριξη.
Δηλώνουμε ότι κάθε απόπειρα μετακίνησης χωρίς τη θέλησή των ίδιων των συναδέλφων θα μας βρει απέναντι, και
Καλούμε τόσο το ΔΣ της ΕΛΜΕ-Ι όσο και τους αιρετούς εκπροσώπους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα.