Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΝΑ ΣΤΕΡΙΩΣΕΙ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!


Ανακοίνωση – Καταγγελία

 Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΔΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει με τον πιο απόλυτο τρόπο την επίθεση εξοπλισμένης φασιστικής ομάδας ενάντια σε μαθητές/ριες σχολείου της πόλης μας, που εκείνη την ώρα (το βράδυ της 28/11) περιφρουρούσαν την κατάληψη του σχολείου τους, κατάληψη που σύμφωνα με τη ΣΕ μαθητών Ιωαννίνων γινόταν για ζητήματα του συγκεκριμένου σχολείου, ενάντια στις επιχειρούμενες αλλαγές στην Εκπαίδευση, αλλά και ενάντια στην απόπειρα πανελλαδικής εθνικιστικής κινητοποίησης στις 29/11.

Δυστυχώς, η φασιστική αυτή επίθεση δεν ήταν ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό. Αν σήμερα οι φασίστες βγαίνουν από τις τρύπες τους, με ό,τι σημαίνει αυτό, είναι γιατί κάποιοι τους έδωσαν τον αέρα. Θα ήταν υποκρισία να καταγγέλλουμε την άνοδο της ακροδεξιάς στον κόσμο και την ίδια στιγμή να κλείνουμε τα μάτια στα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, μια χώρα που μπαίνει για τα καλά στο σπιράλ του εθνικισμού και του πολέμου, που αναβαθμίζεται εξοπλιστικά, που στήνει ενιαίους άξονες κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με τα καθεστώτα του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που με τις πλάτες του ΝΑΤΟ εφορμά εναντίον γειτονικών λαών και παίζει τον πορτιέρη της Ευρώπης για τους πρόσφυγες του πολέμου σε συμφωνία με την Τουρκία. Θα ήταν υποκρισία να κάνουμε πώς δεν βλέπουμε ότι το λεγόμενο «συνταγματικό τόξο» κανακεύει τους ναζί και συντάσσεται μ'αυτούς «για το εθνικό καλό», ξεπλένοντάς τους από τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας γενικά, αλλά και τα ιδιαίτερα εγκλήματα των συμμοριών τους, όπως οι δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα. Θα ήταν υποκρισία να αποκρύψουμε ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος του κεντρικού σκηνικού και το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ επιδίδονται σε ανοιχτό «ελλαδεμπόριο», που διαχρονικά είναι επικερδέστατη επιχείρηση. Θα ήταν υποκρισία να μην αναθεματίσουμε εθνικιστικές φωνές μέσα στην Εκπαίδευση, όπως αυτή της ΔΑΚΕ, της οποίας η τελευταία ανακοίνωση ήταν σε απόλυτη σύμπλευση με τον υπαρχηγό της ΧΑ. Τέλος, για να μην ξεχνιόμαστε, θα ήταν υπέρτατη υποκρισία να μην θυμηθούμε ότι και η ΕΛΜΕ μας τροφοδότησε κανονικά το μαύρο αυτό κλίμα, με την απόφαση της πλειοψηφίας της (ΔΑΚΕ, και μέλη των ΠΕΚ - ΣΥΝΕΚ) να στηρίξει ανοιχτά τα περσινά εθνικιστικά συλλαλητήρια.
Μέσα σ'αυτό το κλίμα, η απόπειρα της ακροδεξιάς και των ναζιστικών συμμοριών να εδραιώσουν και να συστηματοποιήσουν την παρουσία τους στα σχολεία, με γενική πρόβα τις καταλήψεις «ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών» (που «συμπτωματικά» από μέσα τους ξεπήδησαν συνθήματα για την κατάληψη εδαφών γειτονικών χωρών, συνθήματα ενάντια στην Αριστερά και την Αναρχία, συνθήματα υπέρ της 7ετίας κλπ), ήταν μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη που όφειλε να χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού.
Χαιρετίζουμε με αντιφασιστική αλληλεγγύη εκείνους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που έβαλαν φρένο στα σχέδια των φασιστών μέσα στα σχολεία τους, εκείνους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας που ενάντια στις απειλές παρακράτους και κράτους έπραξαν το αυτονόητο και αποκάλυψαν την ουσία της φασιστικής εκστρατείας, εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που είχε τα πολιτικά αντανακλαστικά να καταλάβει ποιο ήταν το πραγματικό επίδικο των ημερών. Με λίγα λόγια, όλους εκείνους που δούλεψαν ώστε η πολυδιαφημισμένη εθνικιστική/φασιστική εκστρατεία να καταλήξει σε μια πολύ περιορισμένη κινητοποίηση.
Έχουμε όμως πολλή δουλειά μπροστά μας. Σήμερα, που η ανθρωπότητα ξαναβυθίζεται στο εθνικιστικό σκοτάδι, να ανοίξουμε ξανά τους δρόμους του αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη Δημόσια δωρεάν Παιδεία των αναγκών μας, να μετουσιώσουμε την οργή, την απογοήτευση και την ανασφάλεια για το μέλλον σε στιβαρή και ανελέητη κριτική ενάντια σε κάθε πτυχή του υπάρχοντος, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε καταπιεσμένο, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, φύλο ή θρήσκευμα, να χτίσουμε με θάρρος τη βεβαιότητα ότι αν η ανθρωπότητα έχει μια τελευταία ευκαιρία, αυτή δεν βρίσκεται ούτε στη βαρβαρότητα του φασισμού ούτε στην απολύτως χρεοκοπημένη αστική δημοκρατία, μα στον κόκκινο δρόμο της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης!

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!


(Σκίτσο του John Antono)