Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ένα γεγονός που αξίζει να σχολιαστεί

Σήμερα, Πέμπτη 29/3/2018, ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης επισκέφτηκε ΕΠΑΛ της πόλης των Ιωαννίνων συνοδευόμενος από τέσσερις άντρες της φρουράς του.
Δεν μπορεί παρά να αποτελεί παραδοχή απόλυτης αποτυχίας η αντίφαση που κρύβει η επιλογή αυτή: από τη μία να δηλώνεις πόσο έχεις αναβαθμίσει τα ΕΠΑΛ, κι από την άλλη να τα επισκέπτεσαι με σωματοφύλακες.
Δεν χρειάζεται να κάνουμε παραλληλισμούς και κοινότοπες συγκρίσεις με τη συμπεριφορά των προηγούμενων (των δεξιών, των μνημονιακών, ας πούμε). Έτσι κι αλλιώς, η ηθική της εξουσίας συμπυκνώνεται στις δυνάμεις καταστολής, πράγμα που οι κυβερνητικοί μας το έμαθαν γρήγορα και καλά.
Μόλις πριν λίγο, οι δύο υφυπουργοί, Μπαξεβανάκης και Τζούφη, μίλησαν δημόσια για τα «καλά» που έκανε η κυβέρνησή τους, εκμεταλλευόμενοι μια εκδήλωση των τοπικών ΕΠΑΛ, όπου μαθητές/ριες και εκπαιδευτικοί παρουσίαζαν το έργο τους, που στηρίχτηκε αποκλειστικά στο φιλότιμο και το μεράκι τους.
Εμείς, οι σύντροφοι και συντρόφισσες της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης, υλοποιήσαμε την απόφαση του σωματείου και προχωρήσαμε, μαζί με λιγοστούς ακόμη συναδέλφους/ισσες, σε παρέμβαση στο χώρο της εκδήλωσης. Κρατώντας το πανώ του σωματείου μας, σε έναν χώρο με ασφυκτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, φωνάξαμε με όλη μας την ψυχή ότι οι πολιτικές που διαλύουν τη Δημόσια Εκπαίδευση δεν θα περάσουν, ότι θα ανατραπούν με τους μαζικούς μας αγώνες.
Ας μην γελιούνται οι κυβερνητικοί και οι παρατρεχάμενοί τους, τα ακριβά κοστούμια και φορέματα με τα οποία παρουσιάστηκαν προκλητικά σήμερα στα παιδιά μας των ΕΠΑΛ, δεν θα ξεγελάσουν την Ιστορία, που τους έχει κρατημένη μια καλή θέση στο σκουπιδοντενεκέ της.