Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ένα αναπάντεχο κείμενο...


Είναι πράγματι μια πρωτοτυπία, αλλά ως παράταξη αισθανόμαστε τη βαθιά ανάγκη να δημοσιεύσουμε στο blog μας αυτούσια την απάντηση του προέδρου της ΕΛΜΕ-Ι στην καταγγελία μας για τις λαθροχειρίες που διέπραξε στη συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ στις 20-1-2018.
Μερικά σύντομα σχόλια:
  1. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-Ι (ή αλλιώς “πρόεδρος όλων των καθηγητριών/τών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων”, όπως βλέπουμε να αυτοαποκαλείται στην ανακοίνωσή του), δεν διαψεύδει πουθενά την καταγγελία μας περί λαθροχειρίας. Πράγματι, επιβεβαιώνει ότι για το πλαίσιο αιτημάτων ψήφισε “λευκό” αν και η απόφαση της ΓΣ ήταν “κατά”, και για το πλαίσιο δράσης μάς “εξηγεί” ότι ψήφισε “λευκό” και όχι “κατά” γιατί στην ΟΛΜΕ το πλαίσιο δράσης μπήκε σε ψηφοφορία μαζί με την απεργία.
  2. Ο “πρόεδρος όλων των καθηγητριών/τών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων” εκφράζει στο κείμενό του, σε όλους τους τόνους, τη διαφωνία του με τη λογική αγώνα της Ενωτικής Αριστερής Παρέμβασης και καταδικάζει το “όχι σε όλα” μας. Χαιρόμαστε, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Το θέμα μας είναι ότι στη ΓΣ της ΕΛΜΕ-Ι η πρόταση της ΕΑΠ για “κατά” πλειοψήφησε, και -ανεξάρτητα από τη διαφωνία του- έπρεπε να μεταφέρει την απόφαση αυτή και όχι άλλη. Αυτό το νόημα έχει το να στέλνουμε εκπρόσωπο της ΓΣ, να μεταφέρει τις αποφάσεις της ΓΣ (άντε, να εξηγούμε τα αυτονόητα...).
  3. Ο “πρόεδρος όλων των καθηγητριών/τών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων” ξεμπροστιάζει ανελέητα την ΕΑΠ, και προσωπικά το μέλος της ΛΠ, ότι πάσχει από μανία καταγγελιών (αλήθεια, περιμένουμε να μας δείξει τις 5 καταγγελίες μας, που αναφέρει στην εισαγωγή της “όχι καταγγελίας” του). Λέει ότι δεν περιμέναμε την ενημέρωσή του πριν καταγγείλουμε, ενημέρωση που θα μας έκανε στο επόμενο ΔΣ της ΕΛΜΕ-Ι (κάποτε...). Για κακή του τύχη, ως παράταξη επικοινωνήσαμε την ίδια στιγμή με τους εκπροσώπους μας στην ΟΛΜΕ, οι οποίοι και μας έστειλαν άμεσα την αναλυτική έκθεση των ψηφοφοριών, όπου φαίνεται καθαρά η λαθροχειρία του προέδρου της ΕΛΜΕ-Ι (το επίμαχο τμήμα του καταλόγου επισυνάπτεται στην καταγγελία μας). Μετά απ'αυτό, είναι προφανές ότι κάθε “εξήγηση” από πλευράς του ήταν άνευ νοήματος.
  4. Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση, σε αντίθεση με τον “πρόεδρο όλων των καθηγητριών/τών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων” και όσους συμφωνούν μαζί του, δεν πιστεύει ότι η λύση στα προβλήματα του κλάδου είναι ένα νερόβραστο “όλοι μαζί” (εννοώντας “όλες οι παρατάξεις μαζί”). Εμείς υπερασπιζόμαστε τη διαφορετική οπτική μας για το συνδικαλιστικό κίνημα, τον αγώνα μας για έναν ταξικό, ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, μακριά από τους διαδρόμους και τη σαπίλα των παλιών και νέων κυβερνητικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε αυτά τα “όλοι μαζί” από στόματα τέτοιων συνδικαλιστών. Πίσω απ'αυτή την ουδέτερη -ευχάριστη στα αυτιά- ρητορική κρύβεται ο παλιός-καλός εργοδοτικός συνδικαλισμός, ο απεργοσπαστικός-παραλυτικός συνδικαλισμός που βλέπει τους συναδέλφους/ισσες αποκλειστικά ως δεξαμενή ψήφων.
  5. Με την ευκαιρία, ας μας ξεκαθαρίσει ο “πρόεδρος όλων των καθηγητριών/τών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων”, τι εννοεί όταν λέει ότι “οι εποχές του 'όχι σε όλα' πέρασαν”. Ας πει ανοιχτά στους συναδέλφους/ισσες, ποια είναι εκείνα τα κομμάτια της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχεται τα τελευταία χρόνια η Δημόσια Εκπαίδευση και ο εργαζόμενος λαός, με τα οποία συμφωνεί. Εμείς, δεν το κρύψαμε ποτέ, μιλάμε για ανειρήνευτη πάλη ενάντια στα σχέδια του Κεφαλαίου και των διεθνών ιμπεριαλιστικών επιτελείων (βλ. ΟΟΣΑ). Οι τέτοιοι συνδικαλιστές, άραγε, γιατί δυσκολεύονται να φωνάξουν μαζί μας “όχι σε όλα” αυτά;
  6. Είναι προφανές ότι, μετά και τη δημόσια απάντηση του προέδρου της ΕΛΜΕ-Ι στην καταγγελία μας, η παράταξή μας θα επιμείνει στην απαίτηση για παραίτηση του προέδρου.
    Ακολουθεί η απολαυστική απάντηση του προέδρου της ΕΛΜΕ-Ι, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ την παραλάβαμε μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας:



ΟΧΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δεν μου προξενεί καμία απορία πια, που για μια ακόμα φορά η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εξέδωσε μία ακόμα καταγγελία.
Αν δεν κάνω λάθος συναδέλφισσες/οι πρέπει να είναι η πέμπτη στη σειρά καταγγελία από την ίδια παράταξη από τότε που το νέο ΔΣ ανέλαβε τις υποχρεώσεις του. Δέσμευσή μου ήταν να μην μπω στην διαδικασία της απάντησης, και δεν θέλω να ανήκω σε αυτούς τους απαρχαιωμένους συνδικαλιστές με την φρασεολογία της δεκαετίας του 80, οι οποίοι ακόμα και σήμερα λειτουργούν με τις ίδιες λογικές του τότε, με αποτέλεσμα να θέλουν μία διασπαστική λειτουργία του κλάδου. Ο κλάδος δεν διασπάτε.
Στην πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων τον Μάιο 2017 κατέστησα σαφές στους συναδέλφους- μέλη του Νέου Δ.Σ.,(και ήταν αποδεκτό από την πλειοψηφία του Νέου Δ. Σ.) ότι πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε ενωμένοι, γιατί αυτό απαιτεί ο κλάδος και οι συνάδελφοί μας αλλά και οι σύγχρονη εποχή. Σκοπός του νέου Δ. Σ. θα πρέπει να είναι, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Ο κλάδος μας θέλει ενωμένους.
Είναι ξεπερασμένες οι πρακτικές του παρελθόντος, τις οποίες ο κλάδος σε ένα μεγάλο βαθμό τις πλήρωσε. Ενωμένοι πρέπει να πάμε μπροστά και να προχωρήσουμε μακριά από ανούσιες, μικροκομματικές αντιπαραθέσεις με μοναδικό γνώμονα το παραταξιακό όφελος.
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου παρουσία 21 συναδέλφων καθηγητών (8 μέλη του Δ.Σ. 2 αιρετοί και 11 συνάδελφοι) καταδικάστηκε ο χρονικός τρόπος χειρισμού (προγραμματισμός δράσης) της ΟΛΜΕ της ψήφισης του νέου νόμου για το 30ωρο κτλ. και πήραμε απόφαση να το καταψηφίσουμε και να το καταγγείλουμε με έγγραφό μας στην Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα στη συνεδρίαση στις 20 Ιανουαρίου.
Ότι αφορά το πλαίσιο αιτημάτων της εισήγησης της ΟΛΜΕ εκφράστηκε η άποψη να καταψηφιστεί. (η γνωστή τακτική των Παρεμβάσεων «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ». Στην ερώτησή μου προς τα μέλη της Γ. Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων(3 φορές τέθηκε η ερώτηση) αν διαφωνούμε για το πλαίσιο αιτημάτων ακολούθησε σιγή. Δεν διαφώνησαν με το πλαίσιο αιτημάτων που πρότεινε η ΟΛΜΕ αλλά… το καταψήφισαν.
Στην Γενική Συνέλευση των προέδρων στην Αθήνα λοιπόν ήρθε η ώρα να ψηφίσουμε. Τέθηκαν δυο ψηφοφορίες πάνω στην εισήγηση της ΟΛΜΕ, αν και διαφώνησα, διότι στην προηγούμενη Γ.Σ. προέδρων τέθηκαν 3 ψηφοφορίες. Α. Πλαίσιο δράσης, Β. Προγραμματισμός δράσης, και Γ. Απεργία.
Στην τωρινή συνεδρίαση των Προέδρων στην Αθήνα τέθηκαν 2 ψηφοφορίες.
Α. Πλαίσιο αιτημάτων και Β. Προγραμματισμός δράσης – Απεργία.
Η απόφαση της Γ. Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αφορούσε μόνο τον προγραμματισμό δράσης μέχρι και την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.
Α. Πλαίσιο αιτημάτων Ψήφισα λευκό και παρέδωσα στο προεδρείο της ΟΛΜΕ το ψήφισμα της Γ. Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.
Β. Προγραμματισμός Δράσης –Απεργία. Δεν είχαμε πάρει καμία απόφαση για την απεργία στην Γ.Σ. της ΕΛΜΕ αλλά απόφαση μόνο για τον προγραμματισμό δράσης της ΟΛΜΕ μέχρι και την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ημέρα ψήφισης του νέου Νόμου στη Βουλή. Οι Παρεμβάσεις στην συνέλευση προέδρων στην Αθήνα είχαν προτείνει τριήμερη Απεργία και το ήξεραν τα μέλη των Παρεμβάσεων της ΕΛΜΕ μας. (Βγάλτε τα συμπεράσματά σας συνάδελφοι) Ψήφισα λευκό. Αν προέκυπτε θέμα Απεργίας σε νέα συνεδρίαση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων θα το συζητούσαμε και θα παίρναμε απόφαση.
Το τραγελαφικό στη Συνέλευση των πρόεδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα ήταν και το γεγονός ότι ενώ η Γενική Συνέλευση καταψήφισε τον προγραμματισμό δράσης της ΟΛΜΕ εμφανίστηκαν ξαφνικά ομιλητές πρόεδροι ανήκοντες στην Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση να θέτουν θέμα ψήφισης των αιτημάτων της ΟΛΜΕ, ξεχωριστά αυτή τη φορά ως δικές τους προτάσεις, αυτών που οι ίδιοι προηγουμένως είχαν καταψηφίσει.
Για την ιστορία αναφέρω ότι μετά τη Γενική Συνέλευση έλαβα ένα E-mail από τον κύριο Παπαθανάση, στο οποίο ζητούσε να τον ενημερώσει κάποιος από την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων γιατί η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων ψήφισε λευκό στη Γ. Σ. των προέδρων στην Αθήνα. Η απάντησή μου με E-mail ήταν ότι θα το συζητήσουμε στο επόμενο Δ.Σ.
Αντέχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ως αγαπημένο τρόπο λειτουργίας μέσα στο συνδικαλιστικό όργανο μόνο την σύνταξη και αποστολή Καταγγελιών, να μην προχωρήσει στην Καταγγελία; Θα ήταν παράξενο, αν δεν γινόταν.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι!
Δεν θα σας απαντήσω στην επόμενη καταγγελία που θα λάβετε.
Είμαι εδώ να υπερασπιστούμε όλοι μαζί, τα μέλη του Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και εσείς οι μάχιμες/οι καθηγήτριες/ές με κάθε τρόπο τα αιτήματά μας, αυτά που ο κλάδος έχει ψηφίσει μέσα από τα συνέδρια του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και αυτά που έρχονται και θα βάλουν κατά του Δημόσιου Σχολείου, κατά των μαθητών, των γονιών και όλης της κοινωνίας
Η τακτική του «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ» ξεπεράστηκε. Αντί να βγάζουν καταγγελίες ας έρθουν και μία φορά σε μία παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση.
Με τιμή
Ο πρόεδρος όλων των καθηγητριών/τών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Στέφανος Μιχάλης (Τηλ. αριθμός. Σβήστηκε από συντάκτη ΕΑΠ)