Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Σχόλιο για τη "θεματική εβδομάδα"

Οι εργαζόμενοι/ες στην εκπαίδευση έδωσαν επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μια μεγάλη μάχη ενάντια στη λεγόμενη Αξιολόγηση, μάχη που υποχρεώσε τον τότε υπουργό, Κ. Αρβανιτόπουλο, να καταφύγει στη -δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο- εφαρμογή του "εντέλλεσθε". Η σημερινή κυβέρνηση, που μας καμώνεται πως είναι αριστερή και δεν υποφέρει από τη μανία της δεξιάς για σύγκρουση μια κι έξω, μας φέρνει την Αξιολόγηση σιγά-σιγά, ώστε όταν εφαρμοστεί και καθολικά, στην πραγματικότητα να πρόκειται απλά για μια ενοποίηση των επί μέρους αξιολογήσεων, που θα τις έχουμε συνηθίσει.
Έτσι, γυρνώντας στα σχολεία από τις χειμερινές διακοπές, μας περίμενε το πακέτο της "θεματικής εβδομάδας", το οποίο είναι το πρώτο καθολικό και υποχρεωτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη Β'βάθμια εκπαίδευση, και που προβλέπει την αξιολόγηση της εφαρμογής του σε κάθε σχολείο. Να λοιπόν πώς γίνεται η δουλειά, όμορφα κι αθόρυβα, να τι σημαίνει "χρήσιμη αριστερά" (χρήσιμη για τα αφεντικά, φυσικά).
Επίσης, η "θεματική εβδομάδα" είναι ένα πρόγραμμα στα πλαίσια της λογικής της κατάργησης του διδακτικού αντικειμένου προς όφελος του "θέματος" (σα να λέμε, ας μην μάθουν τα παιδιά για τον Ηλεκτρισμό, ας μιλήσουμε γενικά για τους κεραυνούς), που καθορίζεται από τις "ιδιαιτερότητες του σχολείου" (βλέπε σύνδεση με τοπική αγορά και χορηγούς) και την ήδη ανακοινωμένη αναπροσαρμογή της σχολικής ζωής με βάση τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς (το αντικείμενο "πεπτικό σύστημα και διατροφή" γίνεται στο μάθημα της Βιολογίας από τους συναδέλφους ΠΕ04, αλλά το θέμα "διατροφή" μπορεί να γίνει από κάθε εκπαιδευτικό).
Η "θεματική εβδομάδα" είναι ένα πρόγραμμα επικίνδυνο από πολλές απόψεις. Όσο καυτά και ενδιαφέροντα και να είναι τα προτεινόμενα θέματα, ας διαβάσουμε και λίγο ανάμεσα στις λέξεις...

(Λ.Π., μέλος "Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων)