Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ “ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ”

Την Παρασκευή 18/11/2016 και μετά το όργιο βίας και καταστολής της προηγούμενης ημέρας στην πορεία μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κατατέθηκε στο Δ. Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Ιωαννίνων από την Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ψήφισμα καταδίκης των γεγονότων. ΔΑΚΕ και ΠΕΚ απουσίαζαν ενώ οι ΣΥΝΕΚ, αφού ζήτησαν να μάθουν την πολιτική ταυτότητα των διαδηλωτών που ξυλοκοπήθηκαν, καταψήφισαν το κείμενο με την αιτιολογία ότι πρόκειται για πολιτική τοποθέτηση (από πότε άραγε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν παράγουν πολιτικά κείμενα; Εκτός αν περιλαμβάνεται κι αυτό στο “συνδικαλιστικό νόμο”, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα πλαίσια των δεσμέυσεών της, το νόμο που θα απαγορεύει πρακτικά ακόμη και την απεργία)
Την Κυριακή 20/11/2016 επανήλθαν και σε συνεργασία με ΔΑΚΕ- ΠΕΚ υπερψήφισαν το ίδιο κείμενο, από το οποίο ωστόσο είχαν αφαιρέσει όλες τις προτάσεις που αναφέρονταν στην κυβερνητική ευθύνη και στους υπαίτιους των επεισοδίων: «θεωρεί ότι και ο πιο δύσπιστος έχει πια πεισθεί ότι και αυτή η κυβέρνηση φοβάται τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη και συνολικά το λαϊκό κίνημα . Όσο και αν προσπαθεί στα λόγια να φανεί δημοκρατική οι πράξεις της τη διαψεύδουν καθημερινά» ... «πετώντας δακρυγόνα και σφαίρες κρότου – λάμψης  στο πλήθος και μάλιστα χωρίς καμιά πρόκληση από μέρους του» και υιοθετώντας τη λογική των ίσων αποστάσεων από το θύτη και το θύμα, λογική που υιοθέτησαν άλλωστε και αρκετά κυβερνητικά στελέχη την επομένη των επεισοδίων. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι αφαιρέθηκε και το τελικό σύνθημα- κάλεσμα σε νέους αγώνες! Φαίνεται ότι ΔΑΚΕ- ΠΕΚ- ΣΥΝΕΚ δε βλέπουν προβλήματα στην εκπαίδευση και γι αυτό θεωρούν περιττούς τους νέους αγώνες!
Ως Παρέμβαση Εκπαιδευτικών καταψηφίσαμε το τροποποιημένο κείμενο και θεωρούμε ντροπιαστική για το συνδικαλιστικό κίνημα την προσπάθεια των υπολοίπων παρατάξεων του Δ.Σ. να απαλλαγεί η κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, σε αγαστή συνεργασία και χωρίς κανείς τους να είναι παρών στα γεγονότα σπεύδει να δώσει δείγματα υπακοής και υποτέλειας. Ενοχλήθηκαν φαίνεται από την απαίτηση του μεγαλύτερου τμήματος των διαδηλωτών να απομακρυνθούν οι κυβερνητικοί παράγοντες από την πορεία και προσπαθούν να διορθώσουν τα πράγματα δηλώνοντας ότι «είμαστε καλά παιδιά» και «δεν θέλουμε να θίξουμε την κυβέρνηση»
Ύστερα από όλα αυτά θεωρούμε υποχρέωση μας να δημοσιοποιήσουμε την αρχική μας πρόταση για να διαπιστώσει ο κάθε συνάδελφος/ισσα ποιες ήταν οι αναφορές που απαλείφθηκαν γιατί ενοχλούσαν. Ακολουθεί το κείμενο όπως το καταθέσαμε στο Δ.Σ



ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ Ή ΟΤΑΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ
Το Δ.Σ της  ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει  την κρατική – αστυνομική βία που ακολούθησε τη χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου στην πόλη των Ιωαννίνων και θεωρεί ότι και ο πιο δύσπιστος έχει πια πεισθεί ότι και αυτή η κυβέρνηση φοβάται τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη και συνολικά το λαϊκό κίνημα . Όσο και αν προσπαθεί στα λόγια να φανεί δημοκρατική οι πράξεις της τη διαψεύδουν καθημερινά . «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ως μήνυμα διαρκούς αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας παραμένει τραγικά επίκαιρο» τόνισε  στο μήνυμα του προς τους μαθητές  ο υπουργός Παιδείας .
Τι ακριβώς εννοούσε αλήθεια;  Ότι τα ΜΑΤ θα κάνουν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στην πορεία, περιφρουρώντας το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και   πετώντας δακρυγόνα και σφαίρες κρότου – λάμψης  στο πλήθος και μάλιστα χωρίς καμιά πρόκληση από μέρους του ή  ότι οι ασφαλίτες, φορώντας πολιτικά και κουκούλες  θα  συλλαμβάνουν όποιον κυκλοφορεί στις γύρω από το κέντρο περιοχές . Μήπως πάλι εννοούσε ότι αν κάποιοι- εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της πόλης μας- τολμήσουν, άκουσον- άκουσον  θράσος, να διαμαρτυρηθούν, θα ξυλοκοπηθούν μέσα στο κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης .
Είναι λοιπόν φανερό  ότι και αυτή η κυβέρνηση , όπως και οι προηγούμενες άλλωστε , χειρίζονται πολύ καλά τη γλώσσα της εξουσίας·  από τη μια λέει ωραία λόγια και ύμνους για τους αγώνες και τη δημοκρατία και από την άλλη υπογράφει μνημόνια και υιοθετεί την πιο σκληρή καταστολή , τις πιο αυταρχικές- φασιστικές μεθόδους για να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης  και  να διατηρηθεί  στην εξουσία .
Όσο και να προσπαθεί όμως δε θα το πετύχει. Θα μας βρίσκει συνεχώς απέναντί της
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ


                                           ΙΩΑΝΝΙΝΑ 21/11/2016