Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Εκδήλωση των Παρεμβάσεων ΠΕ/ΔΕ Ιωαννίνων για την Αξιολόγηση

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/3 η εκδήλωση των Παρεμβάσεων εκπαιδευτικών ΠΕ/ΔΕ ν. Ιωαννίνων με θέμα «Δημόσια Εκπαίδευση: από τον Επιθεωρητισμό στην Αξιολόγηση».

Η αίθουσα «Φ. Γκ. Λόρκα» του Θεάτρου της Στοάς Ορφέα γέμισε από ανθρώπους με πραγματικό ενδιαφέρον να ακούσουν και να συζητήσουν το θέμα, με τη βεβαιότητα ότι αφορά στο σύνολο της κοινωνίας και δεν είναι ένα απλά συντεχνιακό ζήτημα των εκπαιδευτικών. Εκπαιδευτικοί, φοιτητές/ριες, εργαζόμενοι/ες των Ιωαννίνων βρέθηκαν μετά από καιρό σε μια τόσο μαζική εκδήλωση∙ ένα -το δίχως άλλο- ελπιδοφόρο μήνυμα για τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανατροπή του ωμού κυβερνητικού εκβιασμού προς τους νεοδιόριστους συναδέλφους/ισσες και την συνολική αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη επίθεση στον πυρήνα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση άνοιξαν με εισηγήσεις τους μέλη των Παρεμβάσεων εκπαιδευτικών: α) για τη γενική θέση μας πάνω στη νεοφιλελεύθερη επίθεση γενικά και την αξιολόγηση ειδικότερα, β) μια παρουσίαση, μέσα από καταγεγραμμένα βιώματα παλιότερων εκπαιδευτικών, του ρόλου και του χαρακτήρα του επιθεωρητισμού μέχρι το 1982, και γ) μια παρουσίαση της εξέλιξης της προσπάθειας επιβολής της αξιολόγησης καθώς και των αντιστάσεων των εργαζομένων στην Εκπαίδευση από το 1982 μέχρι σήμερα. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία, από τον καλεσμένο μας Περικλή Παυλίδη, καθηγητή του ΠΤΔΕ ΑΠΘ, που με έναν εμπνευσμένο και στιβαρό λόγο ανέδειξε τα ζητήματα του ρόλου της Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών στην κοινωνία, τη λογική των σχεδιασμών των αστικών επιτελείων για την Εκπαίδευση παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα, καθώς και τη σχέση τους με την επιχειρούμενη επιβολή της αξιολόγησης. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις από το κοινό, τοποθετήσεις που φανέρωναν το γνήσιο ενδιαφέρον για το θέμα, μα και τα προχωρήματα και τις αδυναμίες στον ιδεολογικό εξοπλισμό των προοδευτικών Εκπαιδευτικών και τα πρακτικά ζητήματα της οργάνωσης του αγώνα.

Στις περίπου τέσσερις ώρες που κράτησε η εκδήλωση, το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο και η συζήτηση συγκεκριμένη και δημιουργική παρά το εύρος των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.

Αυτός ο πραγματικός πλούτος των ιδεών και των αναζητήσεων των μαχόμενων εκπαιδευτικών της κριτικής εκπαίδευσης, που παρουσιάστηκε με διαύγεια και πάθος στην εκδήλωση της Παρασκευής, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να μπολιάζει τον κόσμο των εκπαιδευτικών του μαυροπίνακα, για μια Εκπαίδευση στο ύψος των λαϊκών αναγκών σήμερα, και πυλώνα μιας νέας χειραφετημένης κοινωνίας αύριο. Οι άνθρωποι των Παρεμβάσεων εκπαιδευτικών θα συνεχίσουν να δίνουν όλο τους τον εαυτό για το σκοπό αυτό.


VIDEO της εκδήλωσης:

1) Το άνοιγμα της εκδήλωσης

2) Για τον επιθεωρητισμό, μέχρι το 1982

3) Για την αξιολόγηση και τις αντιστάσεις του κλάδου από το 1982 μέχρι σήμερα (β' μέρος εδώ)

4) Η εισήγηση του Περικλή Παυλίδη