Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Δυο λόγια για την εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων

 

Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν

Δυο λόγια για την εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων

 

Με ταχύτατες και καθ όλα προβληματικές διαδικασίες ξεκίνησε το ΙΕΠ να στέλνει ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και κοινωνικών δικτύων (viber) για την εφαρμογή του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης, ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ το οποίο «υποχρεούνται/δικαιούνται» να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της περιόδου 2020- 2022.

Ο τρόπος οργάνωσης της όλης διαδικασίας αποδεικνύει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το υπουργείο και το ΙΕΠ την επιμόρφωση αλλά και το σεβασμό(;;;) με τον οποίο αντιμετωπίζει τον/την εκπαιδευτικό. Έτσι η επιμόρφωση σχεδιάστηκε εξ αποστάσεως μιας και η τηλεεκπαίδευση αποδείχθηκε πια για «πάσαν νόσον» με τον/την εκπαιδευτικό να είναι υποχρεωμένος/η να διαθέτει τον δικό του/της εξοπλισμό και τον δικό του/της προσωπικό χώρο! Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες των ίδιων των επιμορφούμενων απαιτείται από αυτούς να έχουν και ανοιχτή την κάμερα σε όλη τη διάρκεια της επιμόρφωσης!

Ακολούθως η επικοινωνία εκπαιδευτών εκπαιδευόμενων γίνεται έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο μέσα από εφαρμογές  τύπου viber οποιαδήποτε ώρα και μέρα βολεύεται ο εκπαιδευτής. Αποκορύφωμα βέβαια της παραβίασης κάθε εργασιακού δικαιώματος των συναδέλφων/ισσών μας είναι η κατάρτιση ενός αυστηρότατου και απαράδεκτου προγράμματος επιμόρφωσης, χωρίς καμιά δυνατότητα αλλαγής: τηλεμάθημα λοιπόν Κυριακές, αργίες μέχρι και τις διακοπές του Πάσχα και την Καθαρά Δευτέρα!

Μια τελευταία παράμετρος που εμφανίστηκε με την έναρξη των προγραμμάτων είναι το περιεχόμενο της ίδιας της διδασκαλίας: λόγος ρατσιστικός, αναχρονιστικός, προερχόμενος κατευθείαν από τα ράφια του σκοταδισμού. Ενδεικτικά οι μαθητές χαρακτηρίζονται «προβληματικοί έως το βαθμό μάλιστα του αναρχικού»(!),τα σχολεία «καταυλισμοί στιγματισμένων» και οι επιμορφούμενοι καλούνται να συνετίσουν/συμμορφώσουν τους αναρχικούς και να καλλωπίσουν τα σχολεία με την αναζήτηση πόρων μέσω χορηγιών.

Αν λοιπόν η εισαγωγική επιμόρφωση αποτελεί ένα δείγμα του σχολείου που ονειρεύονται- τωρινοί και μελλοντικοί κυβερνώντες- είναι εύκολο να φανταστεί κανείς και τι ακριβώς επιδιώκουν μέσω της αξιολόγησης και της επακόλουθης επιμόρφωσης/συμμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Ως Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων εκφράζουμε

·         την αντίθεσή μας στο περιεχόμενό της επιμόρφωσης, γιατί υλοποιεί , ουσιαστικά, τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και τις αντιλαϊκές συνθήκες που κατακερματίζουν τη γνώση και δεν παίρνει υπόψη της ούτε τις διαμορφωμένες από τον κλάδο θέσεις στα εκπαιδευτικά συνέδρια ενώ απροκάλυπτα προωθεί αναχρονιστικές ,σκοταδιστικές ,ρατσιστικές αντιλήψεις

απαιτούμε

·         Η επιμόρφωση να γίνεται εντός εργασιακού ωραρίου και δια ζώσης. Να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους/ισσες που μετακινούνται να παρακολουθήσουν την επιμόρφωση στον τόπο κατοικίας τους.

·         Όσοι συνάδελφοι/ισσες έχουν κάνει εισαγωγική επιμόρφωση ως αναπληρωτές πρέπει να θεωρούνται επιμορφωμένοι και ως εκ τούτου να μην απαιτείται από αυτούς ένταξη στο πρόγραμμα της εισαγωγικής επιμόρφωσης.

 Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων